• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Oskrnjavljen spomenik vojnicima RS

Na Crnom vrhu kod Zvornika nepoznate osobe oskrnavile spomen ploču, koja je 10. septembra otkrivena i osveštana u čast poginilih vojnika RS.

 Oskrnjavljen spomenik vojnicima RS Izvor: MONDO

Njih su na taj dan 1992. godine na ovom mjestu ubile muslimanske snage.

Predsjednik Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila RS Nedeljko Mitrović, osuđujući ovaj vandalski čin, rekao je danas Srni da tek postavljena spomen ploča nikoga nije vrijeđala, jer su njenim postavljanjem samo konstatovane činjenice da su tu u zasjedi stradale nevine žrtve.

Ističući da je ovo obilježje podignuto uz velike napore, Mitrović je rekao da će spomen ploča biti obnovljena, jer to nevine žrtve zaslužuju.

Mitrović je naglasio da do sada bošnjačka obilježja nigdje na području RS nisu skrnavljena, ali je ocijenio da će zbog ovog incidenta sada vjerovatno "nastati lupanje bošnjačkih obilježja od Srebrenice do Manjače", dodajući da on ne podstiče nikoga da to radi.
 Predsjednik Boračke organizacije Zvornik Dragan Milošević rekao je da je ovaj incident samo nastavak bošnjačke politike, "jer misle da, ako nema srpskih obilježja i spomenika, nema ni srpskih stratišta".      

"Bošnjaci ne priznaju srpske žrtve i nastoje da svako obilježje postavljeno na srpskom stratištu zatru, što su radili i na Glođanskom brdu kod Zvornika gdje su dva ili tri puta rušili Spomen ploču postavljenu u znak sjećanja na 126 pripadnika vojske RS, koje su muslimani ubili 6. novembra 1992. godine", rekao je Milošević.

 On je upitao da li predstavnici međunarodne zajednice vide "bošnjačku toleranciju" u kojoj im sve srpsko smeta i zatražio od policije da otkriju počinioce.
 Predsjednik Opštinske organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Zvornik Milivoje Marković smatra da su ovaj vandalski čin najvjerovatnije počinila lica muslimanske nacionalnosti kojima je ova spomen ploča smetala.

 "Muslimani su ovim neprimjerenim činom dali jasnu poruku Srbima u Zvorniku, a i širom RS, da mjesta stradanja Srba u proteklom ratu ne treba ni spominjati, a ni obilježavati", rekao je Marković.    

Na Crnom vrhu 10. septembra 1992. godine muslimanske snage ubile su Momira Troboka iz Sarajeva, Duška Novičića iz Zvornika, Jovana Bojovića, Mira Đokića, Milana Spaića i Veljka Bojovića, svi iz Rogatice, kao i  Stanimira Jovića i Ljubomira Bogunovića.

U toku odbrambeno-otadžbinskog rata na ovom području stradalo je još osam pripadnika srpskog naroda, za koje je zajednički podignuta ova spomen ploča.      (Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE