• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Radnici "Hidrogradnje" pred federalnom vladom!

Radnici kompanije "Hidrogradnja" Sarajevo, koji su više od mjesec dana u štrajku, okupili su se ispred zgrade Vlade Federacije BiH.

 Radnici "Hidrogradnje" pred federalnom vladom! Izvor: MONDO

Oni zahtijevaju da ih primi premijer Mustafa Mujezinović i ministar industrije, energije i rudarstva Vahid Hećo.
Do susreta još  nije došlo, jer je premijer odsutan, dok je ministar Hećo, kako je rečeno, na važnom sastanku.

Radnici, među kojima neki nisu primili plate od 2008. godine, traže isplatu svih svojih potraživanja i povezivanje radnog staža.Direktor "Hidrogradnje" Semin Mašić nedavno je obećao isplatu potraživanja od ranije zarađenih sredstava, što nije realizovano.

Član Štrajkačkog odbora Jasmin Arifić najavio je mogućnost podnošenja krivične prijave protiv rukovodstva "Hidrogradnje" zbog kršenja zakona o radu, Kolektivnog ugovora, te niza drugih propisa.
Radnici ističu da će istrajati u svojim namjerama i svaki dan mirno protestvovati ispred zgrade federalne Vlade.

Nadzorni odbor  sarajevske kompanije "Hidrogradnja" pripremio je inicijativu koja će biti upućena sindikatu ove firme, a kojom se svakom radniku pojedinačno nudi sporazum o tačnom utvrđivanju potraživanja, te o dinamici i načinu izmirenja duga, s tim da radnici, njih više od 700, povuku tužbe.

Predsjednik NO "Hidrogradnje" Emir Felić izjavio je Srni da bi naredne sedmice trebalo da budu operativna 2,7 miliona dolara iz Austrije, te da će veći dio tog novca biti usmjeren na izmirenje dugovanja firme prema radnicima. 
"Smatramo da se ovi problemi unutar `Hidrogradnje` moraju riješiti razgovorom sa upravom, a nama u NO je čudno da se ovo sve dešava u vrijeme kada je firma prvi put nakon 10-ak godina dobila poslove vrijedne više od 18 miliona KM", istakao je Felić.  Prema njegovim riječima, iza štrajka radnika "Hidrogradnje" ne stoji ni sindikat firme, ni sindikat građevinskih radnika Federacije BiH, a uprava i NO čekaju odluku suda o zakonitosti i legalnosti aktivnosti koju je preduzela grupa zaposlenih u ovoj kompaniji, nakon čega će preduzeti određene radnje. (MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE