• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Afera "Hipo": Umiješan i Mate Granić

Više bivših hrvatskih zvaničnika, među kojima i nekadašnji ministar inostranih poslova Mate Granić, umiješano je u aferu "Hipo Alpe Adria grupacija".

 Afera "Hipo": Umiješan i Mate Granić Izvor: MONDO

Istraga u vezi afere oko Hipo banke rasvijetlila je pitanje koje je 2007. godine pomogao da Narodna banka Hrvatske odustane od veta protiv ulaska "Bajern LB", tadašnjeg vlasnika "Hipo Alpe Adria grupacije", u Hrvatsku, navodi bečki dnevnik "Standard".

List tvrdi da je na osnovu političke intervencije ta banka tek septembra 2007. dobila odobrenje za ulazak na hrvatsko tržište, a iz dokumenata do kojih se došlo u istrazi proizilazi da je Granić bio "žestoko" umiješan u to kao savjetnik Hipo banke.

"Standard" navodi da je Granić za svoje usluge je dobio 200.000 evra, a rukovodioci "Hipo" Jozef Kirher, Volfganga Kulteret i Tilo Berlin dali su svoj pristanak.

Granić je rekao "Standardu" da je od 2005. do 2008. "Hipo Zagreb" savjetovao "politički i ekonomski", a "Hipo internacional" 2007. i 2008. prilikom njene "regionalne ekspanzije".

Tih 200.000 evra nije, kako je istakao, dobio on nego Nataša M. koja je bila zadužena za sva pravna pitanja u njegovom timu.

Vlasti u Lihtenštajnu odlučile su da zamrznu račune nekadašnjeg zamjenika ministra odbrane Hrvatske Vladimira Zagoreca, koji je, takođe, umiješan u aferu "Hipo Alpe Adria grupacija", jer postoji sumnja da se preko previsokih kredita obogatio.

Državno tužilaštvo zamrzlo je račune šest preduzeća i fondacija koje se smatraju bliskim Zagorecu i "Alpe Adria Privatbank".

Iz odluke suda od 1. septembra proizilazi da su bankari svjesno odobravali "prekomjerno finansiranje" od kojeg je Zagorec profitirao, a njegovi otvoreni krediti kod ove banke iznose oko 71,8 miliona evra, prenosi "Standard".

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE