• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Godišnjica odbrane zapadnokrajiških opština

U Novom Gradu obilježava se Dan odbrane zapadnokrajiških opština od hrvatske agresije u odbrambeno-otadžbinskom ratu.

 Godišnjica odbrane zapadnokrajiških opština Izvor: MONDO

U organizaciji Odbora za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova Vlade Republike Srpske (RS), u Novom Gradu je danas obilježen Dan odbrane zapadnokrajiških opština od hrvatske agresije u odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS Rade Ristović poručio je da je Srpska branjena krvlju, stvorena u miru i zaokružena u Dejtonu i da se zato se mora čuvati.

Prisustvujući centralnoj manifestaciji obilježavanja 15. godišnjice odbrane zapadnokrajiških opština Gradiške, Kozarske Dubice, Kostajnice i Novog Grada od hrvatske agresije, ministar Ristović je rekao da se svake godine obilježava ovaj značajan datum za Srpsku, a prije svega za opštine koje su u vrijeme hrvatske agresije pretrpjele velike civilne i vojne gubitke, kao i ogromnu materijalnu štetu.

"Ovo za nas mora da bude opomena i nauk", istakao je Ristović.

Predsjednik Boračke organizacije RS Pantelija Ćurguz naglasio je da je nesporna činjenica da je regularna hrvatska vojska prije 15 godina izvršila agresiju na RS, kao što je nesporno i to da su im Vojska i narod RS nanijeli prvi i najteži poraz.

"Odbranili smo ne samo ovaj dio RS, nego i cijelu RS, čime smo natjerali velike sile da Srpsku upišu u Dejtonu", istakao je Ćurguz i zahvalio, kako je rekao, najprije kao Srbin i pravoslavac, a zatim i kao ratni komandant, svim saborcima i narodu na uspješnoj odbrani od hrvatske agresije.

Domaćin skupa, načelnik opštine Novi Grad Snježana Rajilić rekla je da je Novi Grad branio sebe, ali i cijelu RS. "Danas je za nas dan pobjede, koju su izvojevali mali, obični ljudi, koji su tada rekli 'nećete nas poraziti, nećete nas osvojiti' i zato je moje srce danas puno", naglasila je Rajilićeva.

U okviru obilježavanja 15. godišnjice od hrvatske agresije na RS, jutros je prigradskom naselju Tunjica osveštano Centralno spomen-obilježje civilnim žrtvama rata, gdje je održan i istorijski čas o septembarskim događajima 1995. godine, a u crkvi Svetih apostola Petra i Pavla služen je parastos.

Kod Centralnog spomen-obilježja poginulim borcima odmbrambeno-otadžbinskog rata položeni su vijenci i cvijeće i prislužene svijeće, a u Sportskoj dvorani priređen je kulturno-umjetnički program i obraćanje zvaničnika.

Organizator Centralne manifestacije obilježavanja Dana odbrane od hrvatske agresije 1995. godine je Odbor za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova Vlade RS.

Na današnji dan, prije 15 godina, u 9.25 počeo je napad Prve i Druge gardijske brigade hrvatske vojske na opštine Novi Grad, Kostajnica i Kozarska Dubica. U dvodnevnom napadu na području ove tri opštine poginulo je ukupno 104 lica, 54 civila, 44 vojnika i šest pripadnika MUP-a RS.

Na području novogradske opštine napad hrvatske vojske bio je koordinisan sa Petim korpusom Armije BiH. Hrvatska vojska je prešla rijeku Unu i presjekla putnu komunikaciju Novi Grad - Kostajnica, u naselju Tunjica. Gradsko područje i okolna sela bili su izloženi jakom dejstvu artiljerije, a u Tunjici je stradalo stanovništvo u dejstvima pješadije hrvatske vojske.

Tih dana na području novogradske opštine poginulo je 57 lica, od čega je 37 civila, 18 vojnika i dva pripadnika MUP-a RS. Ranjeno je 17 civila, tri vojnika i jedan pripadnik MUP-a RS, dok su zarobljena dva civila. Pripadnici Vojske RS na području opštine Novi Grad uspjeli su 19. septembra potisnuti hrvatsku vojsku preko Une.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE