• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Počela istraga za zločine u Jajcu

Tužilaštvo BiH formiralo je predmet i započelo istragu o ratnim zločinima počinjenim nad Srbima na području Jajca.

 Počela istraga za zločine u Jajcu Izvor: MONDO

Za ove zločine su osumnjičena sedmorica pripadnika Armije BiH, Hrvatskog vijeća obrane (HVO) i Hrvatske obavještajne službe (HOS), potvrđeno je "Glasu Srpske" u ovom tužilaštvu.

Portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić nije želio da otkriva detalje u vezi sa ovom prijavom, navodeći da sve što dobiju bude upućeno tužiocu za tu oblast na dalji rad i da je tako i u ovom slučaju.

List navodi da je Izvještaj o ratnim zločinima nad Srbima na području Jajca Tužilaštvu BiH nedavno dostavilo Ministartvo unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS).

Policija RS je 6. septembra dostavila Tužilaštvu BiH izvještaj protiv Midhata Karadžića (71), Muhjudina Kadrića (63), Šimuna Sarafa (43), Stjepana Blaževića (46), Marka Pašalića, Umrislava Jozića (47) iz Jajca i Enesa Peštalića. Oni su osumnjičeni da su tokom 1992. godine na području Jajca počinili ratni zločin nad srpskim civilnim stanovništvom.

Prema prijavi, Karadžić je u to vrijeme bio predsjednik ratnog predsjedništva u Jajcu, Kadrić komandant štaba odbrane Armije BiH, Blažević komandant štaba HVO u Jajcu, Saraf načelnik bezbjednosti HVO-a Jajce, a Jozić zamjenik komandanta Opštinskog štaba HOS-a Jajce.

"Glas Srpske" saznaje da su osumnjičeni bili u jedinici pod nazivom "Krajišnici", koja je imala sjedište u naselju Dobratići kod Jajca. Zločine su počinili nad oko 35 civila srpske nacionalnosti iz mjesta Kruščica. Civile su zatvarali u Osnovnoj školi "Bratstvo i jedinstvo" u Jajcu, a među njima je bilo i devetoro djece.

"Osnovano se sumnja da su ova lica, kao pripadnici civilnih i vojnih vlasti Armije RBiH, HVO-a i HOS-a, tokom 1992. godine na području opštine Jajce, planirala, pokrenula, naredila, učinila i pomagala napade na civilno stanovništvo srpske nacionalnosti", navodi se u izvještaju MUP-a RS i dodaje da su oni u tom napadu namjerno povređivali civile, nečovječno postupali prema njima, zastrašivali ih, te prisiljavali druge osobe na seksualni odnos.

Osim toga na teret im se stavlja i protivzakonito zatvaranje civilnog stanovništva uključujući i djecu, te prisiljavanje na prinudan rad i izgladnjivanje.

Protiv Karadžića, Kadrića, Sarafa, Blaževića, Pašalića, Jozića i Peštalića i Centar javne bezbjednosti Banjaluka je u julu ove godine, takođe, podnio izvještaj koji ih tereti za ratni zločin. Prema tom izvještaju, oni su počinili zločine na području opštine Jajce od 27. maja do 29. oktobra 1992. godine, te su planirali, pokrenuli i naredili napade na civilno stanovništvo.

Osumnjičeni su za ubistva najmanje 15 lica srpske nacionalnosti i to Stane i Stojana Trivunović, Nedeljka Mijatovića, Draginje Romac, Grozde Trninić, Zorana Medara, Brane Vučkovića, Dejana Steve, Bosiljke Smoljo, Ane i Boje Gavrić i drugih.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE