• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sankcije ambasadoru BiH u Austriji?

Zamjenik ministra inostranih poslova BiH Ana Trišić-Babić ocijenjuje da bi ambasador BiH u Austriji trebao biti sankcionisan zbog medijskih istupa.

 Sankcije ambasadoru BiH u Austriji? Izvor: MONDO

Ambasador BiH u Austriji Haris Hrle već nekoliko puta u medijima komentariše izjave i postupke političara iz BiH, a upušta se i u analize stanja u drugim državama, zbog čega bi trebalo da bude sankcionisan, ali nema političke volje za to , smatra zamjenik ministra inostranih poslova BiH Ana Trišić-Babić.

Komentarišući izjave Harisa Hrle u intervjuu sarajevskim novinama o medijskim istupima premijera Republike Srpske Milorada Dodika, te ministra unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačića, gdje pominje i situaciju u Sandžaku, Trišić-Babić je rekla da to izlazi iz njegovog mandata.

 "Nažalost, to nije prvi put da ambasador Hrle izlazi iz svog mandata i daje političke izjave o onome što nema veze sa njegovim domenom djelovanja. Očigledno je da se i ovaj ambasador stavio u funkciju jedne političke partije i pokušava sakupiti političke poene za još jedan mandat, a pri tome nanosi štetu BiH", ocijenila je Trišić-Babić za   "Nezavisne novine".

Ona je dodala da u Beču pomno prate šta diplomate u njihovoj zemlji govore i kako se ponašaju.
"Za vođenje spoljne politike isključivo je nadležno Predsjedništvo BiH i nijedan ambasador ne bi smio da se upušta u političke ocjene odnosa i stanja u bilo kojoj zemlji", rekla je Trišić-Babić.

Ivo Miro Jović, delegat u Domu naroda parlamenta BiH i bivši član Predsjedništva BiH, kaže da ovakvih eklatantnih primjera u diplomatiji nije bilo u vrijeme njegovog mandata, a slični incidenti su sankcionisani.

 "U svakoj drugoj državi političke izjave ambasadora bile bi presedan. Ambasador može dati komentar samo u vezi sa odnosom države udomiteljice i domicilne države, u ovom slučaju BiH i Austrije. Bivši saziv Predsjedništva je, nakon pritužbi na izjave ambasadora Pere Barunčića, žurno reagovao i on je pozvan na konsultacije. Nakon toga ta situacija je riješena", istakao je Jović.

 U Predsjedništvu BiH  "Nezavisne novine" nisu saznale da li će oni tražiti da reaguje ministar inostranih poslova Sven Alkalaj od kojeg, takođe, nisu  dobili komentar, jer je na službenom putu u Njujorku.

List navodi da je Alkalaj po preuzimanju mandata promijenio dotadašnja pravila i donio odluku kojom se ambasadorima BiH dozvoljavaju samostalni istupi u javnosti bez prethodnih konsultacija sa ministrom ili šefovima odsjeka u Ministarstvu inostranih poslova BiH. (Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE