• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zatvori opasni za zatvorenike i osoblje?

Predstavnica Savjeta Evrope Karolina Ravo upozorila je da su neki od zatvora u BiH opasni za zatvorenike i osoblje koje u njima radi.

 Zatvori opasni za zatvorenike i osoblje? Izvor: MONDO

"Osnovno pitanje je pretrpanost zatvora i nedostatak zaštite za ranjive kategorije zatvorenika, kako što su maloljetnici, ovisnici, lica sa mentalnim poremećajima ili žene", rekla je Ravo novinarima u pauzi konferencije "Rukovođenje zatvorima u BiH, kako naprijed".

Prema njenim riječima, ova konferencija trebalo bi da pomogne vlastima u BiH da provedu moderne evropske standarde u upravljanju zatvorskim sistemima.

Pomoćnik ministra pravde Republike Srpske Boško Đukić ocijenio je da će projekat "Efikasno upravljanje zatvorima u BiH", kojim su bili obuhvaćeni i radnici iz kazneno-popravnih zavoda, praktično koristiti zaposlenima u zatvorskom sistemu u BiH.

Đukić je podsjetio da bi uskoro trebalo da bude završena sanacija bivše vojne bolnice na Sokocu, koja će ubuduće biti korišćena za smještaj forenzičkih zatvorenika iz cijele BiH.

On je istakao da kazneno-popravni zavodi u RS ne muče brigu sa pretrpanošću i i da je trenutno 200 mjesta slobodno.

Za razliku od RS, u Federaciji BiH 932 osuđena lica čekaju na izvršenje kazne, naveo je pomoćnik ministra pravde BiH Mustafa Bisić.

Prema njegovim riječima, zakonska izmjena koja omogućava pretvaranje zatvorske kazne do godinu dana u novčanu, trebalo da smanji pritisak na federale zatvore.

Projekat "Efikasno upravljanje zatvorima u BiH" trajao je godinu i po, a koštao je skoro 800.000 evra, koje su obezbijedili EU i Savjet Evrope.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE