• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Služena molitva za mir u svijetu

Povodom Međunarodnog dana mira večeras je u Staroj pravoslavnoj crkvi u Sarajevu služena molitva za mir u svijetu.

 Služena molitva za mir u svijetu Izvor: MONDO

U prisustvu Njegovog visokopreosveštenstva mitropolita dabrobosanskog Nikolaja, predstavnika katoličke i jevrejske vjerske zajednice, te ostalih gostiju i zvanica, molitvu su na engleskom jeziku služili sveštenici Srpske pravoslavne crkve u Sarajevu.

Predsjednik Jevrejske opštine Sarajevo Boris Kožemjakin izjavio je novinarima da religije u svijetu trenutno doživljavaju ekspanziju, te stoga moraju naći mjeru i način da ugrade mir, kako u srca svojih vjernika, tako i među sve ljude u cijelom svijetu, a naročito u BiH.

"Ovakva molitva za mir je neophodna. Čini mi se da Međureligijsko vijeće treba da malo više poradi na ovom planu a ne da nam politički ambijent bude zatrovan jezikom mržnje.Tu religije imaju apsolutno odlučujuću ulogu", istakao je Kožemjakin.

Nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić istakao je da je molitva - temelj za izgradnju mira, te da bez mira u ljudskom srcu nema mira ni u porodici, ni u naciji, kao ni u bilo kojoj vjeri.

"Vjernik može biti graditelj mira, odnosno svako onaj ko računa s Bogom, zato i danas molimo da izgradimo mir", rekao je Puljić.

Istoričar umjetnosti i restaurator muzeja Stare pravoslavne crkve Anika Skovran istakla je da je dijalog među pripadnicima različitih vjerskih zajednica neophodan, kako bi se izgradilo potrebno razumijevanje i tolerancija, te tako izbjegli tragični sukobi.

"Da bi se razumjeli, prvo se trebamo poznavati, i samo u tom slučaju se može napraviti dijalog i doći do nekog dogovora", pojasnila je Skovran.

Međunarodni dan mira ustanovljen je Deklaracijom UN 1981. godine, a Generalna skupština UN, 2001. godine odredila je da se taj dan obilježava 21. septembra.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE