• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

RS još osam godina bez ambasadora u EU

RS u narednih osam godina neće imati ambasadora ni u jednoj zemlji EU, ni u jednoj važnoj misiji u svijetu, rečeno je "Glasu Srpske" u MIP-u BiH.

 RS još osam godina bez ambasadora u EU Izvor: MONDO

Ovo će se dogoditi zahvaljujući dogovoru o nacionalnom ključu pri rotaciji ambasadora koji je postignut 2003. godine u vrijeme kada je na čelu MIP-a bio Mladen Ivanić, a u Predsjedništvu BiH srpski član Borislav Paravac, piše list.

Prema tom dogovoru, od 56 diplomatsko-konzularnih /DKP/ predstavništava BiH, u 31 se stalno imenuju ambasadori iz jednog od tri konstitutivna naroda u BiH.
 U ostalih 25 DKP, koji se nalaze u ključnim zemljama za međunarodne odnose i politiku BiH, ambasadori se smjenjuju po ključu Bošnjak, Srbin, pa Hrvat. Rotacija ambasadora vrši se svake četiri godine.

Srpski kadrovi imenovani su u neke od važnih ambasada tada, ali na period od tri godine. Svi naredni imaju mandat od četiri godine, tako da će nakon što se izreda bošnjački, pa hrvatski kadar, srpski ambasadori u svim važnim destinacijama svijeta biti imenovani tek za osam godina.  (Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE