• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nastavljena potraga za tijelima u Perućcu

Punjenje akumulacije na jezeru Perućac danas će biti obuistavljeno, a radovi na ekshumaciji posmrtnih ostataka su nastavljeni.

 Nastavljena potraga za tijelima u Perućcu Izvor: MONDO

"Do sada su iz tog jezera ekshumirana 353 skeletna ostatka žrtava iz proteklog rata. Takođe, i na desnoj strani u Srbiji pronađeni su ostaci 11 tijela koja su prevezena u Beograd gdje će biti sudski i medicinski obrađeni", izjavila je portparolka Instituta za traženje nestalih u BiH (INO) Lejla Cengić agenciji Beta.

Prema njenim riječima, danas bi se trebalo zaustaviti dalje punjenje jezera Perućac "jer je dostignuta kvota 8 metara, čime nije ugroženo osnovno funkcionisanje sistema brane".

Ona je dodala da će se pretrage terena i dalje nastaviti, jer je locirano još 25 mjesta na kojima se nalaze 42 skeletna ostatka.

"Ostalo je da se pretraže klizave i po život opasne litice koje su nepristupačne i kojima se može prići samo čamcima", rekla je Čengić, koja je pohvalila napore Srbije da ispuni tražene zahtjeve Instituta za traženje nestalih u BiH.

U Elektorpivredi Srbije (EPS) agenciji Beta je potvrđeno da se jezero puni prema dogovoru sa istražnim organima.

"Elektroprivreda Srbije u saradnji sa nadležnim organima poštuje sve naloge u vezi sa punjenjem jezera Perućac kod hidroelektrane Bajina bašta. Punjenje je obavljano nekoliko dana, polako i postepeno, i uvijek uz saglasnost svih organa koji učestvuju u istrazi i koordiniraju aktivnosti na tim poslovima. EPS ništa ne radi na svoju ruku", kazao je agenciji Beta direktor EPS-a za odnose sa javnošću Momčilo Cebalović.

Jezero Perućac je u avgustu ispražnjeno zbog remonta Hidrocentrale Bajina Bašta.

"Kada je jezero puno, kota vode je 290 metara, a sada je kota na 280 metara. To je za osam metara viša kota u odnosu na trenutak kada je stigla zabrana punjenja jezera koje je, inače, ispražnjeno isključivo zbog remonta na hidroelektrani a ne zbog nekih drugih razloga", objasnio je Cebalović.

Zamjenik tužioca za ratne zločine Srbije Bruno Vekarić potvrdio je agenciji Beta da je EPS poštovao sve zahtjeve istražnih organa i Instituta za traženje nestalih u BiH.

Prema riječima Lejle Čengić, pretraga je počela i na Višegradskom jezeru gde su pronađeni skeletni ostaci ubijenih u Foči i Višegradu tokom rata u BiH.

Nivo vode u Višegradskom jezeru je niži od uobičajenog, što je omogućilo ekshumaciju. To se jezero koje se nalazi između Višegrada i Ustiprače, a u blizini je Perućac.

U Perućcu su pronađeni skeletni ostaci Bošnjaka koji su ubijeni u Višegradu u bacani u Drinu tokom rata u BiH 1992-1995. godine.

Jezero Perućac se nalazi u blizini Bajine Bašte u Srbiji, a pošto se proteže dužinom od 52 kilometra doseže do Višegrada u BiH.

Za zločine na području Višegrada na 15 godina zatvora osuđen je Mitar Vasiljević, bivši pripadnik paravojne jedinice Beli orlovi, dok je Milan Lukić, bivši vođa te jedinice, nepravosnažno osuđen na kaznu doživotnog, a Sredoje Lukić na 30 godina zatvora.

Vasiljević je poslije odsluženih 10 godina zatvora marta 2010. pušten iz zatvora, a Višegradu ga je dočekalo nekoliko stotina građana.

(Beta/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE