• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Državni tužilac doživio infarkt

Oleg Čavka, državni tužilac doživio je infarkt i hitno je prebačen u Centar za srce u KCUS u Sarajevu, piše "Dnevni avaz".

 Državni tužilac doživio infarkt Izvor: MONDO

Čavka, u vrijeme dok je obavljao dužnost tužioca Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu, javnosti je poznat kao čovjek koji je uspio dokazati krivicu Muhameda Ali Gašija i njegovih sljedbenika za udruživanje u zločinačku organizaciju, iznudu, nasilničko ponašanje, zelenaštvo, bespravnu gradnju, pranje novca, pokušaj ubistva te ugrožavanje sigurnosti.

Čavka je s kantonalnim tužiocem Ćazimom Hasanspahićem trenutno vodi istragu protiv Zijada Turkovića, Suada Glavinića i Saše Stjepanovića, osumnjičenih da su kao organizirana međunarodna kriminalna grupa izvršili nekoliko teških krivičnih djela, među kojima su ubistva Vernera Ajdarija, Marija Tolića, Mithata Mekića i državljanke Bolivije Marije Salas-Kortez, te pljačku 2,5 miliona KM ABS banke iz Kargo centra na Sarajevskom aerodromu.

Takođe, aktualni državni tužilac poznat je i po odluci donesenoj u decembru 2009. kojom je obustavio istragu o energetskoj mafiji, iako je u obrazloženju konstatovano da "procedura izbora strateških partnera nije vođena u skladu sa zakonskim propisima".

Naime, Kantonalno tužiteljstvo u Sarajevu obustavilo je tada istragu protiv Nedžada Brankovića, bivšeg premijera FBiH, Vahida Heće, ministra industrije, te još 10 osoba protiv kojih je bila podnesena prijava za zloupotrebu položaja prilikom izbora strateških partnera za izgradnju elektroenergetskih objekata u FBiH.

Nepuna četiri mjeseca nakon što je sarajevsko tužilaštvo napustio današnji državni tužilac Oleg Čavka, koji je donio naredbu o obustavi istrage, došlo se do novih saznanja, pa se očekuje i ponovno aktiviranje provjera činjenica u ovom slučaju.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE