• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Holub stiže u BiH zbog istrage Hipo banke

Predsjednik Istražnog odbora koruškog parlamenta za aferu Hipo grupe Rolf Holub stiže u dvodnevnu posjetu BiH kako bi prikupio informacije potrebne za istragu.

 Holub stiže u BiH zbog istrage Hipo banke Izvor: MONDO

Austrijanac je, kako prenose lokalni mediji, rekao da je istraga o poslovanju Hipo Alpe Adria grupe u BiH tek na početku.

"Još mi nije poznat cijeli problem. Ima, doduše, nekoliko velikih kredita i firmi, ali još ne mogu da stvorim sliku", rekao je Holub, dodajući da je dobio listu sa mnogim kreditima odobrenim u BiH, ali da u ovom trenutku ne zna da li je riječ o kreditima bez pokrića ili su to samo "vrlo veliki krediti".

"Zbog toga mi je potrebno još nekoliko informacija", rekao je Holub.

On je najavio da će tokom posjete BiH boraviti u Bihaću gdje će se, između ostalog, sastati i sa čelnicima stranke Zeleni BiH, sa kojima će razgovarati i o slučaju Hypo grupe.

Holub je rekao da se nada da će naredni put kada posjeti BiH moći da razgovara sa državnim tužiocem i da se upozna sa saznanjima Tužilaštva u BiH.

Austrijska policija uhapsila je polovinom avgusta nekadašnjeg dugogodišnjeg predsjednika Upravnog odbora Hipo Alpe Adria banke Volfganga Kulterera koji se tereti da je ovu banku oštetio za milionske iznose odobravajući kredite bez pokrića. Kulterer je bio zadužen za proširenje poslovanja banke na Balkan.

Specijalna jedinica austrijske policije, formirana radi istrage o poslovanju Hipo Alpe Adria banke, došla je do zaključka da je veliki dio novca iz rizičnih kredita završio u Lihtenštajnu i na Balkanu.

Afera u vezi sa Hipo Alpe Adria bankom izbila je krajem prošle godine kada se ova privatna banka našla pred raspadom, poslije čega je austrijska Vlada odlučila da je preuzme kako bi spriječila negativne efekte po bankarski sektor.


(Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE