• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vladika Vasilije: Neprimjereno podizanje tenzija

Problem u vezi sa crkvom u Konjević Polju i druge slične stvari koriste se kako bi se povećale tenzije u BiH, izjavio Vladika Vasilije

 Vladika Vasilije: Neprimjereno podizanje tenzija Izvor: MONDO

Njegovo preosveštenstvo vladika zvorničko-tuzlanski Vasilije saopštio je da je neprimjereno da se problem u vezi sa crkvom u Konjević Polju, kao i druge slične stvari, u pravilu koriste kako bi se povećale tenzije u bosanskohercegovačkom društvu, koje ima pravo da živi u budućnosti, a ne kao talac prošlosti.

Vladika Vasilije saopštio je da Sud u Srebrenici već tri godine drži netaknutim predmet koji se odnosi na crkvu u Konjević Polju, a da se problem uvijek i jedino aktuelizuje isključivo putem medija u određenim vremenskim intervalima ili bitnim momentima za BiH, kao što su trenutno predstojeći izbori.

"Nakon svega stičemo utisak da možda jedino mi želimo da se zaista riješi problem sa crkvom u Konjević Polju, kao što smo već konkretno učinili sa crkvom u Diviču. Neprimjereno je da se ovakve i slične stvari u pravilu koriste kako bi se povećale tenzije u BiH društvu, koje ima pravo da živi u budućnosti, a ne kao talac prošlosti. Ovo pogotovu jer imamo mogućnost da sve svoje probleme riješimo ili bar pokušamo riješiti zajedničkim aktivnostima u pravcu mira i na dobrobit svih", poručio je vladika Vasilije.

Vladika Vasilije obratio se javnosti povodom aktuelizacije problema u Konjević Polju i saopštenja za medije Rijaseta islamske zajednice u BiH od 22.septembra, u kome se navodi da je razlog nedolaska predstavnika Islamske zajednice (IZ) na zajedničku molitvu, koja je održana na Međunarodni dan mira 21. septembra u Staroj crkvi u Sarajevu, "neriješen problem pravoslavne crkve u Konjević Polju".

U saopštenju se ironično dodaje da bi "bilo primjerenije da je molitva održana u Konjević Polju sa rezultatom uklanjanja crkve".

"Bez obzira na ovu ironičnu opasku, ali i niz krajnje izlišnih moralnih pouka našoj Crkvi u daljem tekstu, želimo reći da je i nama veoma stalo da se ovaj problem što prije riješi, kao i svi drugi problemi iste vrste o kojima javnost nije ni upoznata", ističe vladika Vasilije.

Episkop zvorničko-tuzlanski podsjetio je da je pitanje crkve u Konjević Polju i vlasnice zemljišta na kome je taj hram podignut prvi put na Međureligijskom vijeću on lično postavio, sa željom da se ovaj problem što prije riješi.

"Srpska pravoslavna crkva je tada predložila da se osnuje i posebna komisija koja će istražiti i ustanoviti gdje su sve u BiH podignuti vjerski objekti na tuđoj zemlji, bez obzira čiji su, te da se o tome obavijesti javnost i da se ti problemi riješe u međusobnom razumijevanju. Nažalost, i taj prijedlog Crkve je odbijen", kaže episkop Vasilije.

Vladika Vasilje je na ovoj sjednici predao dokument na kojem se nalazi lista objekata Islamske zajednice koji su podignuti u i nakon rata na zemljištu Srpske pravoslavne crkve i pravoslavnih Srba u BiH, te je u tom predmetu istaknuto da Srpska pravoslavna crkva ne traži da se te bogomolje ruše, već da se samo konstatuje činjenično stanje.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE