• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Riker: UNMIK nastavlja sprovodjenje 1244 u novim okolnostima

Šef UNMIK-a na sednici SB UN da će nastaviti da ispunjava mandat u skladu sa rezolucijom 1244 na najbolji mogući način i pragmatično

 Riker: UNMIK nastavlja sprovodjenje 1244 u novim okolnostima Izvor: MONDO

"U svetlu novonastalih dogadjaja, nastaviću da izvršavam mandat UNMIK koji proističe iz rezolucije 1244 na najbolji mogući način i pragmatično", rekao je Riker ambasadorima 15-to članog tela svetske organizacije, naglašavajući da njegova misija "neće dozvoliti nasilje, paralelne institucije i nepoštovanje UNMIK-a".

"Ali moramo prihvatiti činjenicu da se okruženje oko nas menja, te da ispunjavanje ovog mandata ne znači isto ono što je značili 1999. godine, kada nije bilo kosovskih institucija i kada su intervencije UNMIK-a bile neophodne u svakom pogledu kako bi se sprečila potpuna anarhija", naveo je šef UNMIK-a.

Novonastale okolnosti, kako je rekao Riker, uključuju proglašenje nezavisnosti i odluku kosovskog parlamenta da usvoji novi ustav, kojim bi od sredine juna nadležnosti sa misije UN trebalo da budu predate u ruke lokalnih, kosovskih institucija.

Riker je istakao potrebu da se UNMIK "adaptira" u skladu sa poslednjim dogadjajima, ne navodeći, medjutim, na koji će se način to i dogoditi.

Šef UNMIK-a je još jednom ponovio da je generalni sekretar UN Ban Ki-mun naložio pokretanje istrage o nasilju koji je 17. marta izbilo na severu Kosova.

Riker je upozorio da bi održavanje srpskih lokalnih izbora na Kosovu negativno uticalo na odnose izmedju tamošnjih Srba i Albanaca.

(Tanjug/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE