• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zajednička komisija u ponedjeljak o vetu Bošnjaka na rebalans budžeta RS

Autor Fena

Na Zajedničkoj komisiji Narodne skupštine i Vijeća naroda Republike Srpske (RS) u ponedjeljak, 15. juna biće razmatrano pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa na rebalans budžeta RS za ovu godinu, koji je pokrenuo Klub Bošnjaka.

 Zajednička komisija u ponedjeljak o vetu Bošnjaka na rebalans budžeta RS Izvor: Vijeće naroda RS

Predmet usaglašavanja bit će i veto bošnjačkog kluba na nekoliko uredbi usvojenih u Narodnoj skupštini RS u vrijeme vanrednog stanja u RS, kao i na skupštinske zaključke o usvajanju Informacije u vezi antidejtonskog djelovanja Ustavnog suda BiH.

Ta pitanja nisu usaglašena 10. juna na Vijeću naroda, a ukoliko ne bude dogovora u ponedjeljak, razmatraće ih Ustavni sud RS.

Bošnjački klub pokrenuo je pitanje zaštite vitalnog nacionalog interesa i na odluke o potvrđivanju Uredbi sa zakonskom snagom o izmjenama i dopunama Zakona o posebnom postupku eksproprijacije radi izgradnje autoputa Koridor 5c kroz RS i izgradnje dionice autoputa Banja Luka – Doboj.

Možda će vas zanimati

Veto su stavili i na Odluku o potvrđivanju Uredbe sa zakonskom snagom o dopunama Zakona o posebnom postupku eksproprijacije radi izgradnje autoputa i gasovoda dionice Vukosavlje - Brčko i Brčko – Rača.

Za Bošnjake u Vijeću naroda RS ove odluke su sporne jer se njima, kako smatraju, pokušava državna imovina uknjižiti na RS.

Potpredsjedavajući Vijeća naroda iz bošnjačkog naroda Mihnet Okić pojasnio je ranije za Fenu da su stavili veto, jer su rebalansom budžeta umanjene stavke koje se odnose na održivi povratak, te grantovi za bošnjačka dobrotvorna udruženja, organizacije civilnih žrtava rata te za isplatu otpremnina nezakonito otpuštenim radnicima Bošnjacima na početku rata na postoru RS.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE