• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Jeremić: Tužba nosi rizik

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić rekao je da Srbija mora biti pažljiva kada bira na koji način će koristiti Međunarodni sud pravde.

 Jeremić: Tužba nosi rizik Izvor: MONDO

Jeremić je u intervjuu današnjim "Večernjim novostima" rekao da bi političko uslovljavanje za nastavak evropskog puta Srbije prvi put bilo vezano za Kosovo ako bi Srbija Međunarodnom sudu pravde tužila neku od zemalja EU koja je priznala Kosovo za državu.

Na pitanje koje bi bile konkretne posledice takve tužbe, Jeremić je odgovorio da bi gotovo sigurno svaka tužena zemlja članica EU blokirala proces integracije Srbije u EU dok se tužba na povuče.

"Tako bi se direktno zaustavile evropske integracije, a tvrdim da ne bismo doprineli višem stepenu odvraćanja drugih zemalja da priznaju Kosovo. Zato sud treba da 'koristiti' na drugi način - traženjem mišljenja o legalnosti proglašenja nezavisnosti", kazao je Jermić.

On je naveo da većina država članica UN uzima u obzir mišljenje tog suda i dodao da ne može da zamisli neki drugi stav osim konstatacije da je 17. februara prekršeno međunarodno pravo.

Jeremić je rekao da se broj zemalja koje bi priznale Kosovo posle izjašnjavanja Međunarodnog suda pravde ne bi povećavao.

"Kosovo ne bi postalo član UN, niti član međunarodnih organizacija, drugim rečima, ne bi došlo do međunarodnopravne potvrde jednostrano proglašene nezavisnosti", kazao je Jeremić.

On je ocenio da bi novi pregovori sa Albancima bili o statusu, jer je to pitanje ostalo nerešeno i dodao da su UN jedina organizacija sa legitimitetom da bude pokrovitelj takvih razgovora.

Šef srpske diplomatije je istakao da će Srbija "graditi dobrosusedske odnose sa svim svojim susedima, a Kosovo nije naš sused, niti će to biti".

Pošto jedan broj zemalja iz EU nije, i neće priznati Kosovo, odgovorno tvrdim da se pred nas nikada neće postaviti uslov da promenimo svoj stav. Španija, na primer, dodao je Jeremić, ne smatra da je Kosovo naš sused i nije usamljena u tom stavu, a pošto se odluke u EU donose konsenzusom, do takvog uslovljavanja neće doći.

Na pitanje kakve zaključke o Srbiji očekuje sa sastanka ministara inostranih poslova EU u Luksemburgu, Jeremić je odgovorio da očekuje "snažnu potvrdu apsolutne političke spremnosti za integraciju Srbije u EU i rešenost da se Srbiji ponudi punopravno članstvo".

On je ocenio da je "moguće" da se Srbiji iz Luksemburga ponudi na potpisivanje Sporazum o asocijaciji i stabilizaciji i dodao da, ako se to ne dogodi tog dana, već u narednim mesecima, neće imati nikakvu političku težinu.

"U okviru EU politička odluka je doneta, a ostaje da se vidi da li će Srbija formirati vladu koja će u naredne četiri godine učiniti sve te institucionalne korake", rekao je on.

On je dodao i da ne vidi realističan način da se promeni odluka vlade kojom je Božidar Đelić ovlašćen da potpiše SSP i da će ga Đelić i potpisati, kada Srbiji bude ponuđen SSP, ili, ako se u međuvremenu izabere nova vlada sa istim prioritetima, to će učiniti član te vlade sa tim zaduženjem.

(agencije/www.mtsmondo.com)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE