• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Danas je Aranđelovdan

SPC danas slavi Sabor svetog Arhangela Mihaila, predvodnika vojske anđela, bestjelesnih sila dobra koje su učestvovale u stvaranju svijeta.

 Danas je Aranđelovdan Izvor: MONDO

Slava ovog sveca jedna je od najčešćih krsnih slava pravoslavnih Srba.

Sveti arhangel Mihailo, prisutan ne samo u hrišćanstvu već i u svim glavnim monoteističkim religijama, obilježen je crvenim slovom u bogoslužbenom kalendaru SPC.

Prema predanju, arhistratig Mihailo, koji je sabrao vojsku anđela da bi se suprotstavili silama zla palog anđela Lucifera (Satanaila), uvršćen je u kalendar Hristove crkve u četvrtom vijeku, a SPC ga obilježava svake godine 21. novembra.

Sveti arhangel Mihailo je najugledniji među bestjelesnim silama i najbliži nebeskom prijestolu i smatra se da je on spasio vojsku anđela od ponora palih Satanailovih anđela.

Ovaj praznik pravoslavni Srbi slave kao Aranđelovdan, a u narodu se vjeruje da je sveti arhangel "živi svetac" pa se u nekim krajevima na slavske obrede ne iznosi žito.

Prema učenju Crkve, prvi anđeo je od početka stvaranja svijeta prisutan među ljudima kao "živa sila nebeska" i nije čovjek koji se posvetio i ušao u red svetih svojim svetim djelima.

Crkva kaže da se i na ovaj praznik prinosi žito, ali ne svetitelju već svim upokojenim precima koji su se zavjetovali Svetom arhangelu Mihailu.

Na pravoslavnim ikonama se arhangel Mihailo predstavlja sa krilima, u vojvodskoj odeždi, sa mačem u jednoj i kantarom u drugoj ruci.

Svetog Arhangela kao svog zaštitnika slavi danas i beogradska Saborna crkva, osveštana na Aranđelovdan 1845. godine, čiji je ktitor bio srpski knez Miloš Obrenović (1780-1860).

Arhangela Mihaila je kao porodičnog zaštitnika poštovala srpska vladarska dinastija Nemanjića.


(Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE