• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

RS spremna da sprovede odluku Suda za ljudska prava

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik obavijestio je zamjenika pomoćnika američkog državnog sekretara Tomasa Kantrimena da je RS spremna da sprovede odluku Evropskog suda za ljudska prava u slučaju "Sejdić i Finci".

 RS spremna da sprovede odluku Suda za ljudska prava Izvor: MONDO

Na taj način bi se uklonila opasnost da bude suspendovan Sporazum o stabilizaciji i prridruživanju BiH sa Evropskom unijom (EU) i pokazala otvorenost za dijalog o ustavnim promjenama.

Sud za ljuska prava u Strazburu naložio je BiH da promeni odredbe Ustava i Izbornog zakona koje diskriminišu pripadnike nacionalnih manjima i onemogućavaju im kandidovanje za člana Predsedništva BiH i Dom naroda državnog parlamenta.

Kako je saopšteno iz kabineta predsednika RS, Dodik je tokom razgovora za američkim diplomatom izrazio i spremnost da se vojna imovina na 24 lokacije u ovom entitetu ustupi Ministarstvu odbrane RS, a da ostala vojna imovina pripadne lokalnim zajednicama i raznim
ustanovama, kako bi se spriječilo njeno dalje propadanje.

Predsjednik RS još je prenio Kantrimenu da je RS veoma zainteresovana za sprovođenje popisa stanovništva u BiH, upozoravajući da se ovo pitanje ne bi smjelo politizovati.

Dodik je istakao da RS pristaje na kompromisno rješenje da rezultati popisa iz 1991. godine budu primjenjivani prilikom konstituisanja vlasti do sljedećih izbora 2014. godine, ali da poslije toga svaka buduća vlast bude forrmirana na bazi popisa iz 2011. godine.

(Beta)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE