• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik: BiH je nepovratno podijeljena zemlja

Predsjednik RS Milorad Dodik izjavio je da se BiH ne može graditi sa jednim glasom, a da taj glas bude samo Sarajevo, te da je ona nepovratno podijeljena zemlja.

 Dodik: BiH je nepovratno podijeljena zemlja Izvor: MONDO

"Valjda će jednom da se umore, da shvate da spajaju nespojivo. Ne mogu da grade `nacionalnu državu BiH` ne uvažavajući srpski i hrvatski narod. Uvjeren sam da taj projekat, poslije svih ovih godina, konačno doživljava propast. Ta priča je mogla da opstaje dvije-tri godine. Ali, upravo je obilježena 15. godišnjica Dejtonskog sporazuma, jasno je da pokušaj nije uspio", konstatovao je Dodik.

Dodik je za "Večernje novosti" rekao da je iz Dejtonskog ugovora uzimano samo ono što je išlo na ruku Sarajevu, a na štetu Banjaluke.

"Ali, pitanje državnog uređenja nije stvar emocija. Tu smo duboko podijeljeni. Jedino ne razumijem zašto je samo ovdje to problem, ako znamo da svuda u svijetu postoje takve polarizacije. Negdje manje, negdje više. Srbe ne možete natjerati na ljubav prema Bosni. Nekada je postojala hemija koja nas je spajala. Ali, hemija ne znači samo spajanje! Može biti i rastvaranje", naglasio je Dodik.

Predsjednik RS je ponovio da ne spori "dejtonsku Bosnu", koja podrazumijeva dva entiteta i tri naroda, ali da će svaku drugu BiH odbiti, pa i ovu koja je nastala razgradnjom Dejtonskog ugovora.

"Autonomiju i samoodrživost koju smo stvorili nećemo podrediti ničemu, pa ni evropskim zahtjevima. Za nas samo mir nema alternativu. Srpska neće biti problem ni u čemu. Ali, neka zaborave svi koji su to namjerili da će moći Srpskom da potkusuruju svoje odnose sa muslimanima u svijetu. Srbi, ovakvi kakvi jesu, koji podmeću leđa i gdje ne bi trebalo, ostaju Srbi. Ne želimo da budemo poniženi, ni kad nam nude naizgled lijepa obećanja. Za neka daleka, daleka vremena", poručio je Dodik.

On je rekao da očekuje da će pritisci međunarodne zajednice biti donekle suptilniji, jer je, kako je naveo, napokon, međunarodnoj zajednici postalo jasno da ne mogu da joj prođu metodi agresivne politike koju je dosad primjenjivala, a pošto joj je i dalje stalo da ostvari svoje ciljeve, pokušaće to nešto drugačijim nastupom.

Na pitanje da li je tu "suptilnost" osjetio već na dan inauguracije, kada je desetina stranih ambasadora, neočekivano, zauzela mjesta u prvim redovima, Dodik je rekao da mu je to bilo neuobičajeno. "Lično sam to naprasno interesovanje razumio kao njihovo konačno saznanje da se u BiH ništa ne može uraditi bez aktivnog učešća RS. Ipak, se ovdje godinama dolazilo samo da bi se nešto naredilo ili neko smijenio. Sad je jasno da to više nije moguće", ocijenio je Dodik.

Komentarišući činjenicu da institucija visokog predstavnika u BiH neće biti ukinuta, niti joj je umanjene nadležnosti , Dodik je rekao da je "ta institucija postala monstrum".

"Sada je svejedno ko konkretno predstavlja OHR i iz kojeg centra. Ovdje je ključno hoćete li pristati da se vama upravlja, ili nećete. Problem nastaje kad ne pristanete. A mi ne pristajemo", naglasio je Dodik.

On je rekao da ne vjeruje više u dobre namjere stranog faktora, ali da je on nezaobilazan. "Sami ne možemo da ga istjeramo. Moramo da ga prihvatimo kao realnost. Ponosan sam, ipak, što smo u svemu tome sačuvali dostojanstvo", rekao je Dodik.

Dodik kaže da sada odjednom ukidanje OHR-a nije uslov za EU, zapitavši kome sad vjerovati kad ovako bezočno varaju.

"Šta je istina ako su jedno pričali prije šest mjeseci a sada pričaju drugo? Jedna od te dve tvrdnje je bila laž, neka kažu koja. I zašto im je neugodno što smo ih uhvatili u laži? Zašto da ćutimo? Zašto da ne kažemo da su nas slagali da BiH ne može da aplicira sve dok postoji OHR, a sada im OHR više nije problem? Samo da bi se dodvorili muslimanskoj strukturi u Sarajevu", smatra Dodik.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE