• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kusturica: Sarajevo nije multietnički grad

Emir Kusturica ističe da je Sarajevo bilo multietnički grad ali prije rata,a da je sada samo imitacija toga.

 Kusturica: Sarajevo nije multietnički grad  Izvor: MONDO

Proslavljeni srpski režiser Emir Kusturica poručio je bošnjačkom članu Predsjedništva BiH Bakiru Izetbegoviću da bi bilo dobro da se Srbima izvini za strašne zločine koji su nad njima počinjeni u Sarajevu i širom BiH.

"Bilo bi dobro da se Bakir Izetbegović izvini za sve Srbe koji su poklani po Sarajevu. Isto tako bilo bi dobro da se izvini i srpskim žrtvama u istočnoj Bosni. Tamo su počinjeni strašni zločini i nad Srbima, a ne samo nad muslimanima", rekao je Kusturica u intervjuu za današnji "Pres".

On je konstatovao da je sarajevski "multietnički koncept" potpuno propao, navodeći da je jedan od najnovijih dokaza koji to potvrđuju i životna drama Josipa Pejakovića koji najavljuje odlazak iz Bosne.

"Ljudi iz Sarajeva odlaze zato što to više nije multietnički grad. Bakir i Zlatko /Lagumdžija/ ga sada mogu predstavljati kako god hoće, ali kada bi se prebrojali Srbi, Hrvati i ostali nemuslimani koji danas žive u tom gradu, svako bi mogao da vidi o čemu je riječ", rekao je Kusturica.

On je istakao da je Sarajevo bilo multietnički grad prije rata, a da je sada samo imitacija toga.

"Ja im želim sve najbolje, pa i multietnički život o kome stalno pričaju, ali nisam siguran da je to izvodljivo", kaže Kusturica.

Govoreći o razlici između Milorada Dodika i Zlatka Lagumdžije, Kusturica je naveo da je Dodik više sekularan i da najbolje shvata šta država na Balkanu zaista može da bude.

"Što se tiče Lagumdžijinog SDP-a, to je socijaldemokratija koja prvenstveno želi da bude po ukusu Stejt departmenta. Koliko je takva `socijaldemokratija` u stanju da realizuje svoj program, posebno u Bosni, teško je reći", ocijenio je Kusturica.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE