• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sve manje žena u politici

Na ovogodišnjim izborima održanim u oktobru procenat žena izabranih kandidata niži je je nego u prethodnom periodu.

 Sve manje žena u politici Izvor: MONDO

Gender centar kao stručna služba Vlade Republike Srpske za jednakost i ravnopravnost polova je uputio dopis vladajućim političkim partijama s Preporukom za primjenu normativno-pravnih standarda za ravnopravnost polova u oblasti javnog i političkog odlučivanja, u kojoj se ističe činjenica da su u Republici Srpskoj žene još uvijek značajna manjina u političkom i javnom odlučivanju, a da obavezujući standardi ravnopravnosti polova zahtijevaju da se njihov broj poveća, te da ovu činjenicu imaju u vidu prilikom stranačkih pregovora o sastavu nove Vlade Republike Srpske.

Rezultati opštih izbora 2010. godine su pokazali da je procenat žena izabranih kandidata niži nego u prethodnom periodu (Narodna skupština Republike Srpske – prethodni saziv 25%, sadašnji saziv 21%), a prema obavezujućim standardima za ravnopravnost polova minimalno učešće žena ne bi smjelo pasti ispod 40%.

Bez obzira na izborne rezultate, koji zavise od volje birača, političke stranke imaju veoma značajnu ulogu u promovisanju i ostvarivanju ravnopravne zastupljenosti žena i muškaraca kod donošenja odluka u političkom i javnom životu.

Preporuke Gender centra Vlade Republike Srpske se odnose na poštovanje obaveza prema standardima za ravnopravnost polova prilikom imenovanja nove Vlade, kao i obaveze primjene standarda ravnopravnosti polova koja treba da se odnosi i na sva imenovanja koja će nova Vlada Republike Srpske u budućnosti provoditi. Gender centar Vlade Republike Srpske će u skladu sa svojim mandatom i nadležnostima dalje pratiti primjenu normativno-pravnih standarda za ravnopravnost polova u oblasti javnog i političkog života.


(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE