• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Popis u RS, ipak, krajem 2011.?

Popis stanovništva u Republici Srpskoj mogao bi biti sproveden krajem naredne godine samo ako ne bude popisa na nivou BiH

 Popis u RS, ipak, krajem 2011.? Izvor: MONDO

Ministar uprave i lokalne samouprave Republike Srpske (RS) Zoran Lipovac izjavio je da se popis stanovništva u ovom entitetu realno može provesti krajem naredne godine i da će to biti učinjeno samo ako ne bude popisa na nivou BiH.

Učestvujući u radnom sastanku sa načelnicima opština Srpske povodom stupanja na snagu Zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u 2011. godini u RS, Lipovac je rekao da će institucije Srpske učiniti sve da se izvrši popis na nivou BiH, jer je značajniji.

"Ukoliko do toga ne dođe, RS će izvršiti popis samo na svojoj teritoriji. Možda to neće moći da se provede u aprilu, ali će biti učinjeno u toku 2011. godine", kaže Lipovac.

On je izrazio optimizam kada je riječ o usvajanju zakona na nivou BiH, te istakao da se očekuje uspostavljanje novog Doma naroda koji bi trebalo da riješi pitanje ovog zakona, jer prethodni saziv to nije uradio.

Govoreći o ispunjenosti tehničkih uslova za izvršenje popisa, Lipovac je naveo da je taj dio posla djelimično usporen zbog činjenice da je ovaj zakon pet mjeseci bio pred Ustavnim sudom RS, jer je pokrenuto pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa, što nije bilo opravdano.

"Ako bismo htjeli popis u aprilu, rokovi bi bili prekratki, zbog čega mislim da je realnije da se to uradi krajem naredne godine kako bi se ispunili svi tehnički uslovi", smatra Lipovac.

Direktor Republičkog zavoda za statistiku Radmila Čičković rekla je da je ova ustanova pripremila instrumente i metode po kojima će se provoditi popis, što je oko 90 odsto posla.

"Sarađujeno sa Ministarstvom uprave i lokalne samouprave i Republičkom upravom za geodetske i imovinsko-pravne poslove radi uređenja adresnog sistema u opštinama i pripreme kvalitetne kartografske dokumentacije", precizirala je Čičkovićeva.

Ona je dodala da polaznu osnovu za provođenje popisa predstavlja priprema kartografske dokumentacije, skica i opisa granica statističkih popisnih krugova.

"Zakonom je za njegovo provođenje predviđeno 18 miliona KM, od čega se 13,4 miliona odnosi na poslove Zavoda za statistiku, a ostatak na Republičku upravu za geodetske i imovinsko-pravne poslove", rekla je Čičkovićeva.

Prema riječima direktora Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove Tihomira Gligorića, ova ustanova radi na popisu, opisu i identifikaciji granica da bi popisivači imali precizne podatke i bila izbjegnuta preklapanja u radu.

On je dodao da će Uprava zajedno sa svakom lokalnom zajednicom raditi na identifikaciji ulica i kućnih brojeva tamo gdje nisu označeni, čime bi se dobilo na vremenu i stvorili uslovi za izradu elektronske baze podataka naseljenih mjesta.

"Naš zakonski rok je da pripremu uradimo do aprila, Evropska unija ove godine provodi popis. Bolje je da to uradimo zajedno na nivou BiH, ali ako se to ne desi, RS će moći da upotrijebi svoje rezultate", rekao je Gligorić.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE