• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dječija prava ugroženija od prava odraslih

UNICEF u Banjaluci organizovao okrugli sto pod nazivom "Dječija prava danas,dječija prava nekada".

 Dječija prava ugroženija od prava odraslih  Izvor: MONDO

U posljednjih 21 godinu, od kada je usvojena Konvencija o pravima djeteta, ostvaren je napredak kada su u pitanju dječija prava, iako su i dalje ugroženija od prava odraslih, izjavila je predstavnik UNICEF-a u BiH Florans Bauer.

"Najugroženija su prava romske djece, djece sa posebnim potrebama, u kolektivnim centrima, djece raseljenih lica i djece u ruralnim područjima", rekla je Bauer novinarima u Banjaluci u pauzi okruglog stola na temu "Dječija prava danas, dječija prava nekada", koji je organizovao UNICEF povodom Dječije nedjelje.

Ona je pojasnila da je napredak najviše ostvaren kada je riječ o upisu u osnovne škole i smrtnost dojenčadi, koja je znatno smanjena.

"Djecu više nego odrasle pogađa siromaštvo, a djeca u ruralnim područjima su duplo više pogođena siromaštvom, u odnosu na djecu u urbanim sredinama. Iako prosjek govori da skoro sva djeca idu u školu, izdvojeno gledajući romsku djecu, vidimo da je čak tri puta veća vjerovatnoća da ne upišu, odnosno da ne završe školu u poređenju sa prosjekom", pojasnila je Bauer.

Ona je dodala da je nezaposlenost dva puta veća među mladima, nego prosječno, te je zato potrebno posebnu pažnju posvetiti onim grupama i djeci koja su naročito marginalizovana i ranjiva, te na njih usmjeriti posebno ciljane projekte, da bi se ove nejednakosti smanjile, da se pravednije raspodjeli napredak i da se ispune prava djeteta.

"Zato će se UNICEF fokusirati na pravičnosti i pravednosti raspodjele napretka, jer treba da obećamo našoj djeci da ćemo se potruditi napraviti jedan pravedniji svijet", naglasila je Bauer.

Prema njenim riječima, nivo siromaštva varira od zemlje do zemlje, ali ono što se stalno ponavlja su nejednakosti koje rastu, nepravednosti i posebno marginalizovane grupe koje postoje u svakoj zemlji.

Direktor programa Radio televizije Republike Srpske i majka troje djece Mira Lolić Močević smatra da je danas teže odgajati djecu, nego što je to bilo u kada su nju odgajali njeni roditelji, te da odgoj mora pratiti moderno doba.

"Osnov odgoja treba da bude roditeljska ljubav, ali djeca moraju dobijati ljubav i u školi, jer djeca danas puno vremena provode u školi, a manje sa roditeljima koji su prezaposleni", rekla je Lolićeva na okruglom stolu.

Ona je pojasnila da škole sve više postaju samo obrazovne ustanove, dok su nekada bile vaspitno-obrazovne.

Predsjednik Gradskog odbora PDP-a Branislav Borenović smatra da su djeca danas rastrzanija između svojih obaveza, nego što je to bio slučaj kada je on bio dijete kada su se sportske i ostale vannastavne aktivnosti vezivale na one školske.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE