• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Incko: Nastaviti pregovore o ustavnim reformama

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko rekao je danas u Ankari da pregovore o ustavnim reformama u BiH treba nastaviti, što može pomoći da budu nađena rješenja koja će budućim vlastima omogućiti da funkcionišu prema propisima.

 Incko: Nastaviti pregovore o ustavnim reformama Izvor: MONDO

"Ključna premisa ustavne reforme je da osigura da svaki građanin BiH uživa ista osnovna građanska i politička prava kao i građani EU", rekao je Incko.

Incko je u govoru na Turskom institutu za ekonomska i politička istraživanja rekao da nedavna "zabrinjavajuća događanja" u politici u BiH nisu u skladu sa pravcem kretanja regiona, te da su pokušaji da se reforme vrate u prijašnje stanje uzrokovani "djelimičnim ponovnim oživljavanjem etničkog nacionalizma'', saopšteno je iz OHR-a.

Prema njegovim riječima, niko u BiH ne želi da naredne četiri godine budu pune konfrontacija i neproduktivne kao što su to bile posljednje četiri godine. "Građani žele napredak, a ne stanje paralisanosti. Integraciju, a ne dalje podjele", naglasio je Incko.

Incko je na konferenciji u Ankari, koja je održana u znak obilježavanja 15 godina od Dejtonskog mirovnog sporazuma, istakao da je međunarodna zajednica na strani četiri miliona stanovnika BiH.

"Nastavićemo da radimo sve što je u našoj moći kako bi im omogućili da postanu građani prosperitetne i stabilne države koja nepovratno korača putem prema članstvu u NATO-u i EU", rekao je Incko, koji danas prisustvuje sastancima na visokom nivou u Ministarstvu inostranih poslova Turske, uključujući i sa resornim ministrom Ahmetom Davutogluom.

Incko je izvijestio sagovornike o situaciji u BiH, te rekao da lideri u BiH treba da zgrabe sadašnju priliku kako bi se vratili konstruktivnoj politici. Nakon izbora, dodao je on, postoji prilika za novi početak koju ni vlasti BiH niti međunarodna zajednica ne treba da propuste.

Diplomatsko zbližavanje u regionu koje predvode Srbija i Hrvatska, a snažno ohrabruje Turska, dalo je ključni doprinos tome, rekao je Incko, koji se založio ''za dalje čvrsto opredjeljenje ključnih međunarodnih partnera, kao što je Turska''.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE