• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Poskupljuje meso,brašno i jaja

Sudeći prema najavama poljoprivrednika, potrošače u RS od sledeće godine očekuju veće cijene svinjetine, piletine, jaja i brašna.

 Poskupljuje meso,brašno i jaja Izvor: MONDO

Naime, proizvođači mesa jadikuju da se još od ljeta bore sa skupom stočnom hranom i da je trenutno stanje neodrživo. Sadašnje cijene žive stoke su niske, pa će uzgajivači hitno prazniti obore, naročito u vrijeme svinjokolja, jer im se uzgoj ne isplati. Nakon toga, uslijediće nestašica i skok cijene žive stoke, a ni uvozna neće biti jeftina, kažu u Udruženju uzgajivača svinja RS. Slična je situacija i sa živinarima, koji kažu da bi tek sa cijenom većom za 20 odsto bili „na nuli“,prenosi "Blic".

Cijena pšenice na berzama je trenutno rekordnih 230 evra za tonu, a predsjednik Udruženja mlinara RS Zoran Kos kaže da će se sve stare zalihe do nove godine isprazniti. „Brašno koje trenutno meljemo nije od te pšenice, ali nakon što potrošimo zalihe neminovno će poskupiti. Od nove godine niko neće imati zalihe i tada očekujemo poskupljenje brašna do četiri pfeninga“, najavljuje Kos. Po njegovim riječima, pekari kupuju brašno iz domaćih mlinova, ali i uvozno. Međutim, ni brašno iz Mađarske, Srbije ili Hrvatske neće biti jeftino.

Proizvođač stočne hrane Branko Brkić kaže da su sirovine – kukuruz, sojina sačma i tritikale poskupile, što utiče na uzgoj. „Od momenta kada sirovina naglo poskupljuje javlja se reakcija uzgajivača – naglo nude stoku na tržištu kako bi je se riješili, zbog skupe cijene sirovina. Tada naglo pada cijena mesa, ali slijedi poskupljenje – zbog nestašice“, objašnjava Brkić. Po njegovim riječima, niske cijene stoke neće potrajati i neminovno slijede poskupljenja. Inače, pijačna cijena prasadi je trenutno oko dvije marke, a tovljene svinje se kupuju po cijeni od oko tri marke.

Predsjednik Udruženja uzgajivača svinja RS Mišo Maljčić kaže da će svinja na tržištu do kraja godine biti sve manje. „U narednih nekoliko dana već će doći do blagog rasta cijena tovnih svinja, a oko novogodišnjih praznika prasadi. Nakon toga mjesec dana će opasti i tražnja, a poslije se povećava“, napominje Maljčić. On kaže da su uzgajivači na stalnoj vjetrometini tržišta i da se neće riješavati samo stoke, nego i kukuruza, koji će pokušati da prodaju, pa do proljeća nećemo imati ni kukuruz ni stoku. „Onda ćemo plaćati visoke cijene iz uvoza. Ne zavaravamo se da će i mesari raditi bez profita“, kaže Maljčić. On navodi da hrvatski farmeri očekuju skok cijene, a dogovorili su i izvozne podsticaje, što će sigurno uticati na naše tržište,piše "Euroblic".

Proizvođač piletine Desimir Živanić, vlasnik preduzeća „Živanić DS“, kaže da je cijena stočne hrane od jula jako visoka, jer je domaći kukuruz izvezen u Tursku. „Očekivali smo da će pasti cijene stočne hrane, pa smo se strpili da ne dižemo cijene proizvoda. Međutim, to se nije desilo i mi već radimo sa gubitkom i nećemo moći da ishranimo jata“, upozorava Živanić. On napominje da su konkurentske cijene takve da živinari nemaju mogućnosti da poskupljuju proizvode. Cijena tovnih pilića je oko 1,90 KM po kilogramu, a proizvodna cijena je 2,15 KM.

Predsjednik Udruženja živinara RS Predrag Miličić kaže da je kukuruz u odnosu na prošlu godinu skuplji za sto odsto. „Doći će do drastičnog smanjenja stočnog fonda u RS, pa će neminovno poskupiti meso. U našoj proizvodnji poskupljenja očekujemo već u narednih sedam do deset dana“, najavljuje Miličić. On napominje da su konzumna jaja trenutno jeftina i da će morati da se usklade ulazne sa izlaznim cijenama. „Za sada nismo smanjivali jata, ali ukoliko se na tržištu ova proizvodnja pokaže neisplativom, neminovno ćemo morati da smanjujemo. Proizvodnja jaja u RS i BiH rasla je poslednjih godina, ali bez podrške vlasti proizvođači gube na konkurentnosti“, poručuje Miličić.

I mljekari žele da prodaju skuplje

Slobodanka Milošević, članica Udruženja proizvođača mlijeka RS, najavljuje da će narednih dana proizvođači s otkupljivačima i mljekarama pregovarati veću otkupnu cijenu. Kaže da ona ulaže kako bi obezbjedila prvu klasu, a tek prošlog mjeseca je dobila cijenu od 0,53 KM za litar. „Ko je dvije godine od primjene Pravilnika o mlijeku uzimao profit? Zašto mljekara ne može da prvu kasu plati 0,70 KM, koliko je bilo prije dvije godine?“ pita ona. Proizvodnji je, kaže, u ovakvom stanju – odzvonilo. Radenko Antonić, semberski proizvođač mlijeka, upozorava da farmeri traže da im se odgovori na pitanje kako se od 0,50 KM otkupne nazida cijena litra mlijeka u trgovini do 1,50 KM.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE