• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Potvrđeno: Džombić mandatar za sastav vlade

Predsjednik RS Milorad Dodik izjavio je da je mandatar za sastav nove vlade RS Aleksandar Džombić, dosadašnji ministar finansija RS.

 Potvrđeno: Džombić mandatar za sastav vlade Izvor: MONDO

Dodik je u Banjaluci rekao da će Džombićeva dužnost biti da u što kraćem roku obavi konsultacije i formira novi kabinet koji će predložiti Narodnoj skupštini RS da bi RS provela izborne rezultate.

Predsjednik RS rekao je da je odlučio da Džombiću dodijeli mandat za sastav nove vlade nakon širokih konsultacija, ali da je odlučujući bio stav Izvršnog odbora SNSD-a.Dodik je rekao da očekuje formiranje vlade do sredine decembra i da će Skupština najkasnije do kraja godine predložiti budžet, kako bi RS u stabilnim finasijskim ovirima mogla da nastavi svoj rad.

"U skladu sa ustavnim ovlaštenjima, a na prijedlog SNSD-a i podršku DNS-a SP-a, strukovnih organizacija sindikata, Privredne komore, Udruženja penzionera, Boračke organizacije RS, donio sam odluku da Džombića Narodnoj supštini RS predložim kao kandidata za predsjednika Vlade RS", kaže Dodik.

Dodik je rekao da očekuje od Džombića da će u što kraćem roku predloži novi kabinet, imajući u vidu da RS, njegovim odlaskom na mjesto predsjednika RS nema premijera.

"Očekujem da će u tim konsultacijama, prije svega, uvažiti izborni rezutlat i zajedno sa koalicionim partnerima doći do strukture vlade koja će imati opštu podršku", rekao je Dodik.

Predsjednik RS istakao je da očekuje od Džombića da, u saradnji sa strukovnim organizacijama i udruženjima važnim za RS, te opštinama, dođe do vlade koja će ostvariti očekivanja i koja će u što kraćem roku dobiti povjerenje Narodne skupštine.

Dodik je podsjetio da je Džombić diplomirani ekonomista, rođen u Banjaluci, član SNSD-a i njegov najbliži saradnik u Vladi RS.

"Logično je zaključiti da je on realan i očekivan izbor i da će njegov izbor za premijera biti dokaz kontinuiteta u vođenju dobrih politika u Vladi RS", smatra Dodik.

On je ocijenio da će nova vlada dati odgovore na otvorena pitanja i neophodne reforme i da će više biti fokusirana na realna ekonomska pitanja i rješenja u realnom sektoru privrede.

Zahvalivši Dodiku na ukazanom povjerenju, Džombić je rekao da je potpuno svjestan svojih ustavnih i zakonskih obaveza i obećao da će nastojati da za desetak dana predloži sastav nove vlade RS.

Džombić je potvrdio da će nova vlada biti vlada konstinuiteta i prioritet biti investicije u energetici i poljoprivredi, ali da neće biti zaboravljene ni započete reforme u socjalnom sektoru i penzionom sistemu.

"Od svojih budućih saradnika očekujem bespoštedan angažman. Prije svega, želim da shvate da je to obaveza, a ne privilegija i da samo takvim angažmanom svi zajedno možemo da postignemo rezultat", rekao je Džombić.

On kaže da slijede konsultacije sa kaolicionim i socijalnim partnerima i istakao da će se truditi da ih brzo obavi i da brzo predloži sastav nove vlade.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE