• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Govedarica: SDS neće podržati Džombića

Srpska demokratska stranka neće podržati dosadašnjeg ministra finansija Republike Srpske Aleksandra Džombića za mandatara za sastav nove vlade.

 Govedarica: SDS neće podržati Džombića Izvor: MONDO

Razlog - on je odgovoran za lošu ekonomsko-socijalnu situaciju u Srpskoj u proteklom periodu, rekao je danas potpredsjednik SDS-a Vukota Govedarica.

Govedarica je na konferenciji za novinare u Banjaluci podsjetio da je 2005. godine prosječna plata u RS bila 465 KM, dok je u to vrijeme potrošačka korpa iznosila 901 KM, što znači da je prosječna plata participirala u potrošačkoj korpi sa 52 odsto.

On je naveo da je prošle godine prosječna plata bila 788 KM, potrošačka korpa 1.613 KM, što znači da je potrošačka korpa u prosječnoj plati participirala sa 48 odsto.

"Ista je situacija kada je riječ o penzijama u RS. Prosječna penzija u 2005. godini bila je 206 KM i participirala je u prosječnoj plati sa 44 odsto, dok je penzija u 2009. godini iznosila 320 KM i sa 40 odsto je participirala u prosječnoj plati", naglasio je Govedarica.

Govedarica je rekao da je za vrijeme Vlade RS u kojoj je ministar finansija bio Aleksandar Džombić banjalučka berza "doživjela kolaps".

On je istakao da je iz pisma namjera sa MMF-om bilo vidljivo da će u Srpskoj biti ugrožena boračka populacija, penzioneri i mnogi administrativni radnici, jer je kredit MMF-a bio "skrojen" za tekuću likvidnost u RS.

"Fondovi u RS su u kolapsu, jer je Penzijski fond nedavno uzeo od Vlade pozajmicu od 40 miliona KM, a Penzijsko-rezervni fond je pravio propuste, kršio zakone u vrijeme dok je Džombić bio ministar finansija RS", naglasio je Govedarica, koji tvrdi da je Džombić imao "diskriminatorski odnos prema lokalnim zajednicama u RS gđe je na vlasti SDS".

On je rekao da će SDS u naredne četiri godine u parlamentu biti "jaka, stabilna, konstruktivna, energična i kritična opoziciona masa" i potvrdio da je SDS spreman da podrži izbor Mladena Ivanića za delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine RS, pod uslovom da PDP podrži kandidata SRS RS Milanka Mihajlicu za delegata u Vijeću naroda RS.

Predsjednik Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da je mandatar za sastav nove vlade RS Aleksandar Džombić, dosadašnji ministar finansija. Dodik je novinarima u Banjaluci rekao da će Džombićeva dužnost biti da u što kraćem roku obavi konsultacije i formira novi kabinet koji će predložiti Narodnoj skupštini da bi Srpska provela izborne rezultate.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE