• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Napredak u borbi protiv nasilja u porodici

Direktor Policije Republike Srpske Gojko Vasić ocijenio je da je u RS ostvaren napredak u borbi protiv nasilja u porodici i nasilja nad ženama.

 Napredak u borbi protiv nasilja u porodici Izvor: MONDO

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, Vasić je na današnjoj konferenciji za novinare u Banjaluci rekao da je zahvaljujući novim zakonskim rješenjima u RS ostvaren napredak u načinu tretiranja problema nasilja u porodici.

Vasić je naveo da postoji mnogo uzroka koji dovode do nasilja u porodici, ali da su nedovoljna samokontrola i ponašanje ljudi osnovni uzrok nasilja u porodici, što može biti uzrokovano konzumiranjem alkohola, narkotika, kockom i neurednim životom.

"Da bi se uspješno borila protiv nasilja RS mora imati određene centre za odvikavanje koji će liječiti nasilnike, jer je nasilje navika koja se stiče kroz porodicu, školu i ulicu", zaključio je direktor Policije RS.

Ombudsman za djecu RS Nada Grahovac rekla je da je svako nasilje u porodici - nasilje nad djecom, ističući da je u prošloj godini u RS pokrenuto 1 000 prekršajnih prijava za nasilje u porodici, a da se to ne posmatra kao nasilje nad djecom.

Nada Grahovac je napomenula da u RS dodatni problem predstavlja nerazumijevanje suštine nasilja i posljedica koje ono ostavlja na djecu i njihovo odrastanje, te nepostojanje institucija koje pružaju psiho-socijalnu podršku djeci koja su žrtve nasilja.

Ona je izrazila očekivanje da će iduće godine takav centar biti otvoren u RS.

Direktor Džender centra Vlade RS Spomenka Krunić rekla je da RS ima dobar zakonski i institucionalni okvir za sprečavanje nasilja nad ženama, navodeći da će Strategija za borbu protiv nasilja u porodici biti razmatrana na prvoj redovnoj sjednici Narodne skupštine RS.

"Nastojaćemo u narednom periodu da održavamo češće sastanke o ovoj temi sa predstavnicima pravosuđa, a iskazana je potreba da se u RS otvori veći broj centara za rad sa muškim nasilnicima koji su ovisni od alkohola i narkotika", istakla je Krunićeva.

Predsjednik Udruženja "Udružene žene" Banjaluka Aleksandra Radeta-Stegić rekla je da ovo udruženje ima uspješnu saradnju sa Policijom RS u pogledu rada Sigurne kuće i mobilnog tima za podršku žrtvama porodičnog nasilja.

Ona je rekla da je u Sigurnoj kući Banjaluka u ovoj godini smješteno 28 žena i 24 djece.

Prema podacima MUP-a RS, za prvih devet mjeseci ove godine na području RS evidentirano je 194 krivična djela nasilje u porodici ili porodičnoj zajednici, dok je podneseno 189 izvještaja o počinjenom krivičnom djelu protiv 202 lica.

Direktor Policije RS Gojko Vasić, povodom Svjetskog dana borbe protiv nasilja nad ženama, primio je danas predstavnike Centra za socijalni rad, Džender centra Vlade RS, ombudsmana za djecu RS i Udruženja "Udružene žene".

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE