• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

DNS-u dva ministarska mjesta od mandatara

Mandatar za sastav nove vlade RS Aleksandar Džombić ponudio je DNS-u dva ministarska mjesta u novoj vladi, iako su tražili tri.

 DNS-u dva ministarska mjesta od mandatara Izvor: MONDO

Džombić je tokom danas održanih konsultacija sa funkcionerima DNS-a, koje je predvodio predsjednik stranke Marko Pavić, rekao da je za sada sigurno da će ova stranka imati mjesto prvog čovjeka Ministarstva saobraćaja i veza RS.

"Ponudio sam dva ministarstva, od mene je zahtijevano tri, tako da ostaje da u narednom periodu pokušamo dogovoriti koji je to broj ministarstava, poštujući i konstitutivnost koja se mora poštovati u Vladi RS", rekao je Džombić novinarima nakon konsultacija.

On je rekao da je potpuno saglasan sa svim principima koje je iznio DNS, jer je riječ o principima i vizijama buduće vlade, ali i SNSD-a.

"To znači potpuno poštovanje Dejtona, da nema prenosa ovlašćenja i mi smo to dokazali u prethodnom četvorogodišnjem periodu, kada nismo prenosili ovlašćenja. Tada smo zaustavili ekspanziju prenosa ovlašćenja i tako će biti i ubuduće", rekao je Džombić i dodao da će nastojati vratiti ovlašćenja RS tamo gdje se to bude moglo.

 Džombić je istakao da će privreda biti u prvom planu, posebno energetika, dodajući da su prijedlozi za investicije u poljoprivredu i infrastrukturu potpuno prihvatljivi i sastavi dio plana rada buduće vlade.

Džombić je rekao da su, takođe, potpuno prihvatljivi principi DNS-a da ne treba privatizovati državno bogatstvo, istakavši da neće biti privatizacije šuma, pošta, elektroenergetskog sistema i ostalog bogatstva koje je vlasništvo RS.

On je naglasio da je vlada dobila podršku za reformu penzionog sitema, te najavio da će se u taj proces krenuti krajem ove ili početkom iduće todine.
Predsjednik DNS-a Marko Pavić  rekao je  da ova stranka od tri ministarstva traži da dva budu srpska, a jedno bošnjačko ili hrvatsko.

"Danas smo usaglasili pitanje jednog ministarstva - saobraćaja i veza, a o druga dva još ćemo razgovarati dok mandatar završi razgovore i sa drugim koalicionim partnerima", rekao je Pavić, dodajući da nije bilo razgovora o imenima.
Na pitanje da li će na čelu Ministarstva saobraćaja i veza ostati aktuelni ministar Nedeljko Čubrilović, Pavić je kazao da je Čubrilović potpredsjednik stranke i da je kao takav na vrhu spiska kandidata za ministra.
Pavić je rekao da će DNS od vlade tražiti da strogo poštuje principe Dejtonskog mirovnog sporazuma i neprenošenje ovlašćenja sa RS na BiH.   "Smatramo da je dovoljan okvir Dejtonski sporazum, Ustav BiH, u kojem se možemo kretati i realizovati sve pozitivne evroatlanske inicijative", rekao je Pavić.
Prema njegovim riječima, DNS će insistirati da se privredi da prvenstvo, jer se iz krize ne može izaći rješavajući socijalne slučajeve, već samo rješavanjem privrednih problema i većim zapošljavanjem.

DNS je, naglasio je Pavić, protiv privatizacije "Elektroprivrede RS", srpskih voda i šuma, zemlje i rudnog bogatstva, jer je riječ o nacionalnom bogatstvu, na bazi kojeg vlada RS može stvoriti resurske na osnovu kojeg će ostvariti za izvoz bitne proizvodnje.

"Osim toga, reforma penzija mora biti prvo pitanje kojem će se raspravljati. Takođe, najprije moramo voditi računa o onima koji su zaradili pune penzije", dodao je Pavić napomenuvši da kasnije treba raditi na reformama obrazovanja i pravosuđa.

Pavić je dao Džombiću podršku u tome da svakog ministra može smijeniti ukoliko ne ispunjava nadležnosti, jer nema vremena za gubljenje i praštanje.  "Ima dovoljno kadrova koji mogu obavljati te poslove. Ako ne ide sa jednim, ići će sa drugim", smatra Pavić.

 Pavić je rekao da njegova stranka podržava stav prdsjednika RS Milorada Dodika u vezi izbora mandatara. (Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE