• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BiH šesta na svijetu po broju debelih

BiH je na šestom mjestu po gojaznosti ljudi, samo dva mjesta iza Amerike, pokazuje istraživanje Svjetske zdravstvene organizacije.

 BiH šesta na svijetu po broju debelih Izvor: MONDO

Na prvom mjestu, prema podacima SZO, nalazi se Samoa - 93,5 odsto (od populacije koja ima prekomjernu tjelesnu težinu). Na drugom mjestu su Kiribati - 81,5 odsto - ovaj narod je preplavljen nezdravom hranom. Na trećem je Amerika - 66,7 odsto - rezultat je “sjedećeg stila” života, obrađene i brze hrane. Slijedi Njemačka - 66,5 odsto. Oni mogu “zahvaliti “pivu, masnoj hrani i neaktivnosti, prenose elektronski elektronski mediji.

Na šestom mjestu je BiH - 62,9 odsto. Glavni uzročnici su, prema navodima SZO, pušenje, opijanje i konzumiranje nezdrave hrane.

Iza BiH je Novi Zeland - 62,7 odsto, Izrael - 61,9 odsto - stopa gojaznosti se utrostručila u posljednjih 30 godina.

Hrvatska je na devetom mjestu i tu su kardiovaskularne bolesti vodeći uzrok smrti. Na desetom mjestu je Velika Britanija - 61 odsto.

Prema predviđanjima Svjetske zdravstvene organizacije, “do 2015. oko 2,3 milijarde odraslih osoba će imati problema s prekomjernom težinom, dok će više od 700 miliona stanovnika biti gojazno, a 20 miliona djece mlađe od pet godina imati prekomjernu težinu.

U Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji tvrde da će u sljedećih nekoliko godina broj gojaznih neprestano rasti jer u posljednje vrijeme mnogi od nas odlaze na posao isključivo automobilom, umjesto stepenica koriste lift, a i nezdrava hrana jedan je od glavnih uzročnika debljanja.

(BLLIVE)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE