• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ponudiće nam SSP, ali "simbolično"

Belgija i Holandija su spremne da podrže potpisivanje SSP sa Srbijom, ali njegovo sprovođenje uslovljavaju "punom saradnjom" Beograda sa Hagom.

 Ponudiće nam SSP, ali "simbolično" Izvor: MONDO

"Naš stav se u osnovi nije promenio, ali smo spremni da iznađemo zajednički stav koji bi omogućio taj simboličan gest", rekao je u izjavi Frans presu portparol belgijskog ministarstva Fransoa Dele. On je rekao da Srbija, ipak, ne bi mogla da koristi prednosti vezane za taj sporazum sve dok ne počne u potpunosti da sarađuje sa Tribunalom za ratne zločine u Hagu.

Dele je još kazao da je takav stav iznet u pismu upućenom slovenačkom predsedništvu EU i da bi o njemu trebalo da se raspravlja na sastanku šefova diplomatija EU koji će se održati u utorak u Luksemburgu.

Belgija i Holandija su se do sada protivile potpisivanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju EU sa Srbijom zahtevajući punu saradnju Beograda sa Tribunalom u Hagu, odnosno hapšenje preostale četvorice haških optuženika među kojima i bivšeg komandanta bosanskih Srba Ratka Mladića.

A predsednik Vlade Srbije Vojislav Koštunica ocenio je da bi svako ko bi u ime Srbije potpisao sporazum sa EU postao saučesnik u ostvarivanju pravog cilja tog dokumenta - razbijanju Srbije i priznavanju nezavisnosti Kosova.

Koštunica je uveren da svaki građanin Srbije vidi da se stvari prikrivaju i da nešto ozbiljno nije u redu sa "Solaninim sporazumom" koji se nudi Srbiji na potpisivanje. "Izjave Olija Rena i drugih zvaničnika EU pokazuju da je pravi cilj potpisivanja Solaninog sporazuma samo jedan, a to je da se sutra tvrdi da je Srbija priznala lažnu državu Kosovo", ocenio je Koštunica u izjavi agenciji Tanjug.

Prema njegovim rečima, jednostrana nezavisnost Kosova proglašena je smišljeno i namerno posle parafiranja a pre potpisivanja sporazuma sa EU, kako bi se potpis Srbije mogao tumačiti kao priznanje nezavisnosti "prve NATO države na svetu": "Navešću konkretan primer, kada bi sada, pošto je 17 država EU priznalo jednostranu nezavisnost, Srbija potpisala sporazum sa EU, onda bi svih ovih 17 država smatralo da je sporazum potpisan ne sa celovitom Srbijom već sa Srbijom bez Kosova."

"Danas moramo postaviti pitanje ko sme u Srbiji da ignoriše ove činjenice. Onaj ko skriva ove činjenice postaje saučesnik u ostvarivanju pravog cilja Solaninog sporazuma, a to je razbijanje Srbije i priznavanje jednostrane nezavisnosti ove lažne tvorevine", ocenio je predsednik Vlade Srbije.

Koštunica je zaključio da zbog toga niko nikada u ime Srbije ne može potpisati Solanin sporazum koji je protiv Srbije.

(agencije/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE