• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dva ministra iz SP-a, tri iz DNS-a?

Predsjednik Socijalističke partije Petar Đokić izjavio je da će ova partija imati dva ministarska mjesta u novoj koalicionoj vladi RS, ali da ne može još da govori o kojim je ministarstvima riječ.

 Dva ministra iz SP-a, tri iz DNS-a? Izvor: MONDO

"U ovom trenutku mi ne možemo govoriti o konkretnim ministarstvima, jer je to odluka mandatara, niti možemo govoriti o personalnim riješenjima, jer je i to nešto o čemu će se razgovarati kada bude tačno utvrđen raspored ministarstava koja će biti dodijeljen pojedinim partijama", rekao je Đokić.

On je naveo da je SP izrazila spremnost i želju za ministarstvima koja se nalaze u kategorijama koje imaju, kako je rekao, nešto veću društvenu težinu, a to su oblast finansija, saobraćaja i veza, industrije i energetike, poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, unutrašnjih poslova i rada i boračko-invalidske zaštite.

"U razgovoru sa mandatarom za sastav nove vlade Aleksandrom Džombićem usaglasili smo se da će to biti resori koji će ojačati ulogu i odgovornost naše partije u funkcionisanju izvršne vlasti", rekao je Đokić novinarima u Banjaluci nakon sjednice Glavnog odbora SP.

On je naglasio da je ova partija spremna da u narednim godinama hrabro ponese teret i ulogu odgovornosti, želeći prije svega da očuva postojeći pozitivan kurs opšte politike RS i da u operativnom radu Vlade težište aktivnosti prenese na ekonomsko-socijalna pitanja.

Prema njegovim riječima, socijalisti će dati u Vladu svoje kvalitetne kadrove. "Naša je ocjena da su uloga i odgovornost partija koje učestvuju u Vladi velike i onda se tako i odnosimo u kandidovanju ljudi koje će te funkcije obavljati", istakao je lider SP-a.

On je izrazio nadu da će konsultacije sa mandatarom RS Aleksandrom Džombićem na kraju rezultirati dobrim dogovorom, tako da će sve partije učesnice u budućoj vladi biti jednako motivisane da daju sve od sebe i postignu dobre rezultate.

Đokić je rekao da je Glavni odbor SP-a na današnjoj sjednici analizirao protekle izborne rezultate, usvojio izvještaje o provedenim izborima i donio odluku o spremnosti SP da učestvuje u novoj koalicionoj Vladi RS.

Predsjednik Demokratskog narodnog saveza /DNS/ Marko Pavić smatra da je opravdan zahtjev ove stranke da sa tri ministarska mjesta učestvuje u novoj vladi Republike Srpske /RS/, s obzirom na izborne rezultate i evropske principe koje njeguje.

On je rekao da je DNS spreman da dva od tri ministra iz ove stranke budu iz reda srpskog, a jedan iz reda hrvatskog ili bošnjačkog naroda, uprkos tome što je prijedlog mandatara Aleksandra Džombića bio drugačiji.

Nakon današnje sjednice Predsjedništva DNS-a, na kojoj su razmatrani kandidati stranke za pozicije u organima vlasti na republičkom i nivou BiH, Pavić je ponovio da su tokom konsultacija i predsjednik RS Milorad Dodik i mandatar Džombić prihvatili principe na snovu kojih DNS želi da uđe u vlast.

"Naši su principi strogo poštovanje Dejtonskog mirovnog sporzuama, neprenošenje ovlašćenja RS na nivo BiH, stvaranje pogodne klime za investicije u privredu, nova radna mjesta, kao i reforme penzionog osiguranja, zdravstva i obrazovanja, čime se utire put evropskim integracijama", rekao je Pavić novinarima u Banjaluci nakon sjednice Predsjedništva DNS-a.

On je rekao da je postignut dogovor i da DNS ima svog predstavnika u Domu naroda parlamenta BiH, što je usaglašeno sa SNSD-om i sa SP-om, a da će tim strankama za uzvrat dati podršku na republičkom nivou u Vijeću naroda.

Pavić je potvrdio da je današnjoj sjednici Predsjedništva DNS-a prisustvovao predsjedavjući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović. U toku je sjednica Glavnog odbora DNS-a.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE