• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Izet Smajić me pokušao ubiti"

Radovan Krstić (38), jedan od preživjelih u "tuzlanskoj koloni", rekao je da ne postoji nikakva sumnje da ga je Izet Smajić pokušao ubiti.

 "Izet Smajić me pokušao ubiti" Izvor: MONDO

Smajić je oslobođen krivice za ratne zločine i ubistva vojnika JNA na Brčanskoj malti,

"Može biti da sam pogrešio jedino ako Izet Smajić ima brata blizanca. To lice nikada neću moći da zaboravim... Još ne mogu da vjerujem da je sud oslobodio čovjeka, koji mi je bez trunke savjesti, ranjenom prišao na ulici, stavio cijev pištolja u usta i mrtav hladan povukao obarač. To je zaista nevjerovatno", kaže Krstić.

Napominjući da je svog egzekutora preklinjao za milost, Krstić je rekao za list "Pres RS" da su Smajićevog metka pošteđeni jedino oni koju su glumili da su mrtvi ili su već stradali u prvom napadu na kolonu JNA.

"U opštem metežu, sećam se da sam sav krvav bespomoćno ležao na asfaltu kada se iznad mene pojavio policajac sa pištoljem. Sjećam se da sam mu rekao: `Nemoj, molim te`, ali to ga nije spriječilo da mi puca u usta... Kada mi je prije nekoliko godina Tužilaštvo prvi put pokazalo fotografije nekolicine osumnjičenih za zločine u `Tuzlanskoj koloni`, istog momenta sam prepoznao mog nesuđenog ubicu", naglasio je Krstić.

On je ponovio da nema nikakve sumnje da je Izet Smajić isti onaj koji je u maju 1992. godine na brčanskoj malti pokušao da ga ubije.

U napadu na kolonu JNA koja se povlačila iz Tuzle 15. maja 1992. godine ubijeno je najmanje 50 vojnika, dok je više stotina ranjeno i zarobljeno.

Kantonalni sud u Tuzli 22. novembra je oslobodio optužbi za ratni zločin u "tuzlanskoj koloni" bivšeg pripadnika rezervnog sastava MUP takozvane Republike BiH Izeta Smajića.

Nekadašnji član Kriznog štaba opštine Tuzla i bivši policajac Ilija Jurišić uhapšen je 11. maja 2007. godine u Beogradu zbog optužbi za ratne zločine počinjene nad vojnicima JNA, ali Apelacioni sud u Beogradu je 11. oktobra ove godine ukinuo prvostepenu presudu kojom je on bio osuđen na 12 godina zatvora.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE