• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Banjaluka dobila laboratoriju za DNK analizu

U prostorijama Zavoda za sudsku medicinu RS u Banjaluci danas je svečano otvorena laboratorija za DNK analizu.

 Banjaluka dobila laboratoriju za DNK analizu Izvor: MONDO

Ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Ranko Škrbić rekao je novinarima da otvaranje ove laboratorije predstavlja veliki iskorak za zdravstvo RS.

"Riječ je o najsavremenijoj laboratoriji za DNK analizu koja će mnogo značiti za brojne institucije RS", rekao je Škrbić ističuči da su krajnji korisnici ove laboratorije ministarstva zdravlja, unutrašnjih poslova i pravde RS.

On je rekao da je najsavremenija oprema koju koristi Zavod za sudsku medicinu RS, u potpunosti kompatibilna sa opremom koju posjeduju i druge laboratorije ovog tipa u okruženju, Evropi i svijetu.

Škrbić je rekao da će ova DNK laboratorija imati velikog značaja za zdravstvo RS, kako bi naredne godine uz još neke dodatke mogli raditi tipizaciju tkiva, koja je neophodna za transplantacijski program organa i tkiva u RS.

"Ova laboratorija imaće veliki značaj za rad MUP-a RS, jer će iz svih uzoraka biološkog porijekla moći raditi DNK analiza koja je sa forenzičke tačke gledišta od izuzetnog značaja", zaključio je Škrbić.

Svečanom otvaranju DNK laboratorije prisustvovali su ministar unutrašnjih poslova RS Stanislav Čađo, ministar pravde Džerard Selman, šef Tima Vlade RS za koordinaciju traženja nestalih lica i istraživanje ratnih zločina Staša Košarac, šef Operativnog tima za traženje nestalih lica RS Goran Krčmar, predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Nedeljko Mitrović.

Za opremanje laboratorije Vlada RS je obezbijedila 650.000 KM.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE