• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Na vojsku ode trećina budžeta

Dok ministar odbrane BiH Selmo Cikotić tvrdi da je vojska najbolji dio zemlje, eksperti kažu da su OS BiH preskupe i da su izgubile svaki smisao.

 Na vojsku ode trećina budžeta Izvor: MONDO

Stav predstavnika RS u zajedničkim institucijama BiH je da je milionsku sumu, koju guta vojska BiH potrebno usmjeriti u privredni razvoj i da je, prije toga, neophodno sprovesti potpunu demilitarizaciju, pišu "Večernje novosti".

Član Komisije za odbranu i bezbjednost parlamenta BiH Dušanka Majkić kaže da OS BiH gutaju gotovo trećinu budžeta zemlje i da od njih građani nemaju nikakve koristi.

"Ministarstvo odbrane i OS BiH, sa 10.000 vojnika, godišnje potroše više od 350 miliona maraka, a ne daju nikakav efekat. Osim toga, za vojsku BiH i resorno ministarstvo vežu se brojne afere, incidenti i nezakonitosti zbog čega je opravdan stav RS da se ide u pravcu potpune demilitarizacije zemlje", ocijenila je Majkićeva.

Ona je podsjetila na aferu u vezi uništavanja i prodaje viškova naoružanja OS BiH, kojom su se bavile nadležne istražne i pravosudne institucije zemlje, afirmacije nekadašnje Armije BiH i njenih simbola kroz OS BiH, finansijske malverzacije i zloupotrebe...

Međutim, ministar Cikotić povodom Dana OS BiH, 1. decembra, naveo da su odbrambene strukture "najbolji dio" BiH.

"OS i odbrambene strukture BiH predstavljaju model kako institucije u BiH mogu da budu dobro organizovane. OS BiH su jedan od osnovnih stubova koji će obezbediti kontinuitet delovanja institucija", rekao je Cikotić.

Naglašavajući da je odbrambena reforma dobro pozicionirana i orijentisana, Cikotić je naveo da su odbrambene strukture u protekle četiri godine djelovale stabilno i "kontinuirano se kretale naprijed". Cikotić je uspješnim ocijenio i učešće BiH u mirovnoj misiji u Avganistanu.

Cikotićeve navode pobija i vojni analitičar Gostimir Popović, koji ocjenjuje da OS BiH više nemaju nikakvu svrhu, a da mnogo koštaju zemlju i njene građane.

"Oružane snage BiH nemaju ni finansijsku ni političku osnovu za svoje postojanje, zbog čega su sasvim opravdani i racionalni zahtijevi za demilitarizacijom", kaže za "Novosti" Popović.

U MO BiH očekuju da će vrlo brzo, nakon formiranja nove vlasti u BiH, biti riješeno pitanje nepokretne perspektivne vojne imovine u BiH, kao i da će BiH od septembra naredne godine u punom kapacitetu koristiti MAP i ući u završni čin pretprijema u NATO.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE