• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Radmanović: BiH pozitivan primjer

BiH je pozitivan primjer angažmana međunarodne zajednice, izjavio na samitu u Astani predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović.

 Radmanović: BiH pozitivan primjer Izvor: MONDO

BiH u zemljama koje su članice OEBS-a predstavlja pozitivan primjer djelovanja međunarodne zajednice u izgradnji mira, u postratnoj tranziciji i demokratskoj obnovi bezbjednog okruženja i međunacionalnog povjerenja u višenacionalnoj i složenoj zemlji - ocijenio je predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović.

Prije mjesec BiH je uspješno organizovala i provela šeste izbore od rata, kojima su misija OEBS-a i druge međunarodne organizacije dale najviše ocjene, tako da su ti izbori izraz spremnosti zemlje i građana da se nastavi putem demokratskog napretka prema bezbjednom i stabilnom političkom poretku i ekonomski održivoj zajednici - rekao je Radmanović u Astani, glavnom gradu Kazahstana, obraćajući se učesnicima Samita šefova država članica OEBS-a.

On je konstatovao da je BiH, petnaest godina poslije rata, u najvećoj mjeri uspjela da ostvari osnovne ciljeve i nastojanja tvoraca Dejtonskog mirovnog sporazuma i ispuni nade i stremljenja naroda i građana BiH.

''Dejtonski mirovni sporazum predstavlja, u novijoj istoriji svijeta primjer sporazuma koji je uspješno implementiran i koji daje nadu za budućnost, a poseban doprinos na tom planu dao je i OEBS, naročito u oblastima demokratizacije, zaštite ljudskih prava, obrazovanja i stvaranja bezbjednog okruženja i saradnje'' - istakao je Radmanović, zahvaljaujući OEBS-u za doprinos postratnoj obnovi i stabilizaciji političkih prilika u BiH.

On je poručio da su u BiH u toku reforme i promjene koje predstavljaju ispunjavanje uslova za podnošenje aplikacije za sticanje kandidatskog statusa za Evropsku uniju, zatvaranje Kancelarije visokog predstavnika i njegovu eventualnu transformaciju.

''Osim toga, otvoren je politički proces i pokrenut parlamentarni postupak za usklađivanje Ustava BiH sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i implementaciju Odluke Evropskog suda za ljudska prava iz Strazbura'' – naglasio je predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Govoreći o pozitivnom razvoju političkih i bezbjednosnih prilika u BiH i ulozi NATO-a i EUFOR-a, koji su smanjili svoje snage u BiH, Radmanović je podvukao da je BiH najbolji primjer vrijednosti i efikasnosti integralnog koncepta OEBS-a u sve tri njegove dimenzije: političko-vojnoj, ekonomskoj i humanitarnoj.

''Danas živimo u svijetu u kome se novim bezbjednosnim prijetnjama možemo suprotstaviti samo zajedničkom kolektivnim akcijama, koje ne mogu biti prevaziđene naporima pojedinačnih zemalja. Cilj naših zemalja i OEBS-a u cjelini je prevencija protiv zajedničkih prijetnji i opasnosti i izgradnja sveobuhvatne i trajne bezbjednosti za sve'' - rekao je Radmanović.

On smatra da prioritetne potrebe BiH unutar OEBS-a i dalje ostaju borba protiv terorizma, kontrola naoružanja, zaštita ljudskih prava i manjina, te borba protiv trgovine ljudima, korupcije i svih oblika kriminala.

Prema njegovim riječima, BiH je zemlja koja se nalazi na još nestabilnom prostoru zapadnog Balkana, zbog čega OEBS prepoznaje i podržava kao forum i organizaciju sa izvornim mandatom za ranu prevenciju svih konflikata.

''BiH je spremna da aktivno doprinosi ranoj prevenciji sukoba i neutralisanju situacija koje mogu prouzrokovati konflikte na prostoru OEBS-a, kako zbog vlastite institucionalne izgrađenosti i spremnosti, tako i zbog iskustva koje nosi iz vremena tragičnog sukoba u zemlji'' - zaključio je Radmanović.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE