• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bijeljina: Sava raste, 4.000 kuća bez struje

Nivo rijeke Save kod Bijeljine je u stalnom porastu, bez struje oko 4.000 kuća, a u toku evakuacija stanovništva iz Velinog sela, Broca i Balatuna.

 Bijeljina: Sava raste, 4.000 kuća bez struje Izvor: MONDO

Nivo rijeke Save na mjernom mjestu u Rači na području opštine Bijeljina trenutno iznosi 807 centimetara i prešao je kotu redovne odbrane od poplave, objavila je radio-televizija BN.

Nivo rijeke Save u stalnom je porastu, a maksimalni ikad zabilježeni nivo na mjernom mjestu Rača iznosio je 856 centimetara.

U semberskoj mjesnoj zajednici Vršani u naselju Novi rijeka Sava izlila se tokom noći iz svog korita, čime je usložnjenu i kritičnu situaciju na području opštine Bijeljina učinila još dramatičnijom.
Načelnik opštine Bijeljina Mićo Mićić potvrdio je da se trenutno vrši evakuacija dijela stanovništva iz Velinog sela, Broca i Balatuna, budući da će tamo da se akumulira voda koja je poplavila veliki dio ove opštine.

"Još nismo završili posao oko usmjeravanja vode, s obzirom da će voda na kraju završiti na najnižoj tački u Semberiji, a to je u Velinom selu, kao i u Brocu i Balatunu, i trenutno radimo na tome da od tamo iselimo jedan broj ljudi", rekao je Mićić.

Podsjetivši da je na području Bijeljine poplavljeno više od 2.500 domaćinstava, Mićić je rekao da je najvažnije da su sačuvani životi ljudi i poručio da i republičke i lokalne institucije moraju nastaviti da rade sve što je u njihovoj mogućnosti kako bi se nastradalima olakšao život.

"Svi zajedno činimo sve da ljudima olakšamo život i obezbijedimo da voda, koja se još razliva po Semberiji, ne napravi još veću štetu", rekao je Mićić novinarima.

On je naveo da je u narednom periodu prioritet da se izvrši dezinfekcija, te očiste i osuše polavljeni objekti.

"Vlada nam je već obezbijedila dio čizama, hrane za ljude, kao i za stoku. Obezbijedili smo i smještaj kako za ljude, tako i za stoku. Nadamo se da ćemo oštećena domaćinstva uspjeti da saniramo. Šteta je nesaglediva, ali sad o procjeni ne razmišljamo, imamo preča posla", rekao je Mićić.

Operativni štab Republičke uprave Civilne zaštite Republike Srpske odlučio je da dio nasipa na Savi ojača ukoliko se za to ukaže potreba.

Priprema se pojačanje nasipa u dijelu gdje je najniži, a ekipama Opštinske civilne zaštite Bijeljina danas stiže dodatna pomoć u čamcima sa posadama.

Nivo rijeke Drine noćas je značajno opao, a u sedam časova protok na Hidrocentralni Zvornik iznosio je 1.900 metara kubnih u sekundi.

Sela Popovi, Amajlije, Dvorovi, Dijelovi, Gojsovac, Dazdarevo, Triješnica, Trnjaci su i dalje pod vodom, a bez struje je oko 4.000 domaćinstava.

Iz naselja Amajlije i Popovi rijeka Drina se postepeno povlači, ali na svom putu prema ušću u Savu prelazi kroz Dvorove, Dazdarevo, Trnjake i druga naselja. Prvobitni talas od 4.000 metara kubnih još uvijek nije dostigao svoj cilj – ušće Save.

Dodik najavio izgradnju nasipa na Drini i Savi

U Bijeljinu, trenutno najugroženiju opštinu u RS, u nedjelju je došao i predsjednik RS Milorad Dodik koji je obećao pomoć u odbrani od poplava.

Dodik je da završetak izgradnje odbrambenog nasipa na Savi i izgradnja nasipa na Drini jedino mogu dugoročno smanjiti opasnost od poplava u Srpskoj i ogromne štete koje Republika teško može da sanira, te najavio da će tražiti da taj posao bude završen u što kraćim rokovima.

"Sistem odbrane od poplava na ovom području, odnosno nasip koji brani Semberiju od izlijevanja rijeke Save, star je 30 godina, zato planiramo da `Vodoprivreda RS` počne što je moguće prije taj segment poslova kako bi se dugoročno ovo područje zaštitilo od opasnosti koje prouzrokuje visok nivo Save", rekao je Dodik.

On je naglasio da posljednje poplave, koje su zadesile cijelu RS i njen narod, predstavljaju veliku katastrofu i to drugi ili treći put u ovoj godini na različitim mjestima.

"Štete od polava su neprocjenjive i samo u ovoj godini sigurno prelaze pola milijarde maraka", rekao je Dodik nakon sastanka sa ministrom finansija RS Aleksandrom Džombićem, direktorom Uprave Civilne zaštite RS Milomirom Doderom, načelnikom opštine Mićom Mićićem i članovima Kriznog štaba u zgradi Skupštine opštine Bijeljina.

Predsjednik Republike je pohvalio sve javne službe koje su kako je istajao djelovale pravovremeno i učinile sve što je moguće da zaustave stihiju.

"Ono što sada treba da uradimo jeste da usmjerimo pažnju na ovaj problem, saniramo štete, stanovništvo zdravstveno zbrinemo, medicinska služba mora da reaguje pravovremeno i obezbijedi da se ne pojavi nijedan slučaj bilo kakve epidemije", istakao je Dodik.

Ocjenivši da je sada neophodno nabaviti aparate za sušenje poplavljenih objekata, predsjednik RS je rekao da je već naložio da se nabavi 2.000 aparata koje će Civilna zaštita dijeliti ugroženom stanovništvu na revers, odnosno koje će koristiti dok im je to potrebno.

Nakon sastanka predsjednik Dodik, ministar Džombić, načelnik Mićić sa članovima Kriznog štaba posjetiće Etno selo "Stanišići", te poplavljena nasenja Dvorove, Dazdarevo, Rudine, Trnjake, nasip na Savi, Batković, Amajlije i Popove.

(agencije/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE