• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Jovičić: Pet odsto plate za pomoć ugroženima

Slavko Jovičić predlaže da se zaposlenima u institucijama BiH odbije pet odsto od plate kao pomoć stanovništvu ugroženom od poplava.

 Jovičić: Pet odsto plate za pomoć ugroženima Izvor: MONDO

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Slavko Jovičić traži od Savjeta ministara BiH da hitno zakaže sjednicu i donese odluku da se od svih zaposlenih u institucijama BiH, a njih je više od 22 000, od decembarske plate odbije po pet odsto od plate kao interventna pomoć stanovništvu ugroženom poplavama u BiH.

"Prva mjera, koju bi trebalo preduzeti u ovom trenutku, je da se otvori posebni žiro račun kod Centralne banke BiH na koji bi se uplatila ta sredstva. Taj iznos treba podijeliti entiteskim vladama i to po 50 odsto, znači pola tog iznosa Republici Srpskoj, a pola Federaciji BiH. Potom, obavezati vlade oba entiteta da obavijeste Savjet ministara i Predstavnički dom parlamenta BiH o načinu utroška sredstava i pomoći ugroženom stanovništvu", rekao je Jovičić Srni.

Druga mjera je, kaže Jovičić, da Savjet ministara BiH iz budžetskih rezervi izdvoji maksimalna sredstava koja bi bila uplaćena na taj žiro račun, a treća bi mogla biti realokacija određenih sredstava iz ministarstava koja nisu potrošena u ovoj budžetskoj godini u ovaj fond.

"To bi koliko toliko pomoglo ugroženom stanovništvu u ovim nezapamćenim poplavama i mogu reći ovoj elementarnoj nepogodi koja je pogodila mnoge gradove i sela u BiH. Ne radi se samo o stanovništvu u RS, već o stanovništvu u BiH, jer su poplave i u Bihaću, Janji, gdje je ogromna većina bošnjačkog stanovništva, Hercegovini, Popovom polju i dolini Neretve, gdje je hrvatsko stanovništvo", naglasio je Jovičić.

On je rekao da ne može da shvati da ne postoji solidarnost naroda prema ugroženom stanovništvu.

"Šokiran sam nereagovanjem bilo koje institucije u ovakvoj situaciji i zato tražim da Savjet ministara BiH što prije naredne nedjelje održi posebnu sjednicu sa samo jednom tačkom dnevnog reda - pomoć ugroženom stanovništvu od nezapamćenih poplava koje su zahvatile mnoge gradove i sela u BiH", naglasio je Jovičić.

On je objasnio da je imao namjeru da zatraži Posebnu sjednicu Predstavničkog doma parlamenta BiH, ali ovaj dom nema poslovničke niti bilo koje druge zakonske mogućnosti da to uradi, jer još nije konstituisan.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE