• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U Srpskoj evakuisano 3 673 ljudi

U osam opština RS, koje su zahvaćene poplavama, trenutno je evakuisano 3.637 ljudi, saopšteno je iz Uprave Civilne zaštite RS.

 U Srpskoj evakuisano 3 673 ljudi  Izvor: MONDO

Na području opština Bijeljina trenutno je evakuisano 2 800 ljudi, Zvornik 300, Bratunac 150, Novo Goražde 250, Foča četiri osobe, Nevesinje 70, Bileća 54 i Trebinje devetoro ljudi.

Iz rezervi Republičke uprave Civilne zaštite tokom dana dodijeljene su pumpe za crpljenje vode i to po dvije opštinama Bijeljina, Bratunac, Novo Goražde, Nevesinje i Bileća.

Crveni krst RS dostavio je opštinama Foča i Novo Goražde po 30 paketa hrane i po 20 higijenskih paketa, Trebinju deset komada ćebadi, a opštini Bijeljina 150 paketa hrane, 350 komada raznih konzervi, 150 higijenskih paketa, 240 kanistera za vodu od 10 litara, 60 pari gumenih čizama, 100 vreća za spavanje, 500 ćebadi i dvije pumpe za vodu.

Rijeka Drina se povlači u svoje korito, tako da se poplavljena površina i dalje smanjuje u mjesnim zajednicama Amajlije, Popovi, Dijelovi, Dvorovi i Batković.

U nižim dijelovima i depresijama na zaplavljenim terenima voda se zadržava, a na području mjesnih zajednica koje su u nagibu prema rijeci Savi voda se i dalje razliva i plavi mjesne zajednice Trnjaci i Dazdarevo.

Prema izvještaju iz Republičke Uprave Civilne zaštite od 16.00 časova, vodostaj rijeke Save je i dalje visok, 803 centimetra na mjernoj tački Rača.

Zbog visokog nivoa Save, primjenjuju se mjere intenzivnog nadgledanja vodozaštitnih objekata u Sektoru Semberija i priprema se podizanje nivoa dijela nasipa u Sektoru jedan u dužini od pet kilometara vrećama sa pijeskom.

Pošto se nivo Save ne povećava, već se od jutros bilježi blagi pad, za sada se neće raditi na podizanju nivoa nasipa vrećama, nego će samo jedan kontingent vreća od oko 1.500 komada biti napunjen i deponovan na nasipu.

U naselju Janja električna energija je uključena na svim trafo stanicama, a nastavljeno je dostavljanje hrane i vode za piće evakuisanom i ostalom ugroženom stanovništvu. Planirano je provođenje higijensko-epidemioloških mjera na terenima na kojima se vodalj povukla, a počelo je ispumpavanje vode iz prizemnih i podrumskih prostorija.

Na području opštine Zvornik završena je sanacija i u toku je ispumpavanje vode iz podruma i poslovnih prostorija. U toku dana ugroženom stanovništvu su podijeljeni prehrambeni artikli i gumene čizme koje je dostavila republička direkcija Civilne zaštite.

U opštinama Višegrad, Novo Goražde i Rudo stanje se normalizuje i u toku je sanacija posljedica poplava.

Opština Foča zatražila je pomoć u smislu anagažovanja Regionalnog zavoda za zaštitu zdravlja Foča s ciljem provođenja sanitarno-higijenskih i sanitarno-tehničkih mjera u naseljima i objektima radi sprečavanja širenja zaraze i drugih štetnih posljedica poplave.

Opština Foča takođe traži da im se obezbijedi i ogrijevno drvo za 150 najugroženijih porodica, po pet metara kubnih, što ukupno iznosi 750 metara kubnih. Vladi RS je predloženo da otvori poseban žiro račun za pomoć ugroženim opštinama a ne da svaka opština otvara poseban.

Nivo vode u Popovom polju je i dalje u blagom porastu, dok je u Mjesnoj zajednici Ljubomir, opštinama Bileće i Nevesinje, Petrovom polju nivo vode opao i ima tendenciju daljeg opadanja. U prekidu su lokalne putne komunikacije za Bugovinu, Uvjeće i Velju Goru.

U BIJELJINI SITUACIJA I DALjE OZBILjNA


U naseljima na području opštine Bijeljina koja su zahvaćena poplavama situacija i dalje je ozbiljna, a trenutno je najkritičnije u Dvorovima, Dazdarevu, Krivoj bari, Triješnici i Gojsovcu, dok plavni talas ide ka Trnjacima, Ostojićevu, Velinom selu i niže ka ušću Save i Drine, potvrdio je Srni šef opštinskog Odsjeka Civilne zaštite Drago Ristić.

"Iz najugroženijih područja danas je evakuisano oko 800 osoba, od čega je samo njih 17 ostalo u kasarni, dok su se ostali smjestili kod rodbine i prijatelja", rekao je Ristić, dodavši da je stanovnicima naselja do kojih može stići voda preporučeno da se evakuišu, pripreme i materijalna dobra koja mogu sklone na sigurno.

Ristić je istakao da je vodostaj rijeka Drine i Save u padu. Nivo Save večeras je 804 centimetra, ali još postoji latentna opasnost od nje, jer je vodostaj i dalje ima visok.

Osim predstavnika Civilne zaštite, ronioca iz Bijeljine, Banjaluke, Brčkog i drugih gradova, na terenu je i vojska koja je danas udvostručila snage, te je oko 100 vojnika čamcima i vozilima pomagalo u evakuaciji ugroženog stanovništva.

Ristić je rekao da su u toku dana bile 29 posade koje su izvlačila ljude iz poplavljenih naselja i kuća, a u rejonu Dvorova, Dazdareva, Gojsovca i okolnih sela bilo je 20 čamaca.

On je naveo da će se voda duže vrijeme zadržati na ovom području, te da joj trebati mnogo vremena da se povuče, jer su od samog izlaza iz grada praktično nastala jezera.

U naseljima koja su prethodnih dana pretrpjela velike bujice vode, Amajlije, Popovi, Dijelovi i Janja, stanje se smiruje.

NORMALIZUJE SE SAOBRAĆAJ PREMA RAČI


Na magistralnom putu Bijeljina - Granični prelaz Rača saobraćaj se normalizuje, saopšteno je večeras iz Auto-moto saveza Republike Srpske.

Trenutno bez većih problema saobraćaju teretna vozila, dok je saobraćaj putničkih vozila veoma otežan, ali se odvija.

Na magistralnom putu Bijeljina - Rača zbog izlijevanja vode na kolovoz saobraćaj je bio potpunu obustavljen, a vozila su preusmjeravana na alternativne pravce.

Na većini ostalih putnih pravaca u BiH saobraćaj se odvija bez većih zastoja i ograničenja.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE