• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Epidemiološka situacija u Srpskoj nestabilna

Epidemiološka služba Instituta za zaštitu zdravlja Republike Srpske (RS) trenutnu situaciju u poplavljenim područjima Srpske ocijenila je nestabilnom.

 Epidemiološka situacija u Srpskoj nestabilna  Izvor: MONDO

"Za sada nemamo povećano obolijevanje u vidu epidemija, ali postoji visik stepen rizika od njih", rekla je načelnica ove službe Janja Bojanić za Radio-televiziju RS.

Ona je navela da Institut za zaštitu zdravlja, preko svojih regionalnih zavoda i domova zdravlja, kontinuirano prati pojavu i kretanje zaraznih bolesti na poplavljenim područjima RS.

Epidedemiolozi savjetuju stanovništvu na poplavljenim područjima da konzumiraju isključivo higijenski ispravnu hranu, vodu za piće iz cisterni ili flaširanu vodu, te sredstva za ličnu higijenu.

"Stanovništvo treba da sarađuje sa svim stručnim i zdravstvenim ekipama na terenu i da se u slučaju pojave bilo kakvih simptoma obolijevanja, poput proliva, povraćanja, grčeva u stomaku i drugih, jave u prvu zdravstvenu ustanovu", istakla je Bojanićeva.

Ona je navela da su epidemiološke službe konstantno na terenu, dok će sutra stručne službe Instituta za zaštitu zdravlja RS obići sva poplavljena područja u RS, kako bi napravili uvid u situaciju i počeli sa provođenjem mjera nakon povlačenja vode.

"To podrazumijeva mehaničko čišćenje ili sanaciju terena, pranje i dezinfekciju kao veoma bitnu preventivnu mjeru, obezbjeđenje higijensko-ispravne vode za piće, te svih uslova za povratak ljudi u domaćinstva", zaključila je Bojanićeva.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE