• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Svaka treća žrtva nasilja udata žena

Svaka treća žrtva nasilja u Banjaluci u prvih osam mjeseci ove godine bila je udata žena.

 Svaka treća žrtva nasilja udata žena Izvor: MONDO

U osam odsto slučajeva žrtve bile vanbračne i bivše supruge, navodi se u izvještaju banjalučkog Centra za socijalni rad.

Od 168 počinilaca nasilja u porodici, koliko ih je registrovano u tom periodu, 148 su muškog i 19 ženskog pola.U nasilju djece nad roditeljima u 11 odsto slučajeva žrtve su bili očevi, a 10 odsto majke.

"Stvarni broj slučajeva nasilja nad majkama mnogo je veći, ali majke prikrivaju nasilje zbog posebne biološke veze sa djecom i tradicionalnog poimanja takve veze", navodi se u izvještaju Centra za socijalni rad.

U 29 odsto slučajeva uzrok nasilju bio je alkohol, i to u manifestaciji akutnog pijanog stanja ili alkoholizma kao bolesti.

Od ukupnog broja žrtava zbrinutih u sigurnoj kući, 63 odsto su maloljetna osoba.Ovi alarmantni podaci govore da su potrebni dodatni napori zajednice u zaštiti djece žrtava porodičnog nasilja i organizovanju cjelodnevnih aktivnosti u sigurnoj kući kako bi taj prostor bio što sličniji porodičnom okruženju       

U ovom periodu Centar za socijalni rad registrovao je gotovo sve tipove nasilja - od psihičkog, fizičkog i kombinovanog, do ekonomskog i socijalnog. Skupština grada Banjaluka zadužila je Centar za socijalni rad i Odjeljenje za društvene djelatnosti da unapređuju modele zaštite žrtava od porodičnog nasilja, u skladu sa potrebama i mogućnostima Grada. (Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE