• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Samo pet odsto građana volontira u BiH!

U volonterskim aktivnostima u BiH učestvuje samo oko pet odsto građana, dok je svaki treći Evropljanin dio volonterskog pokreta

 Samo pet odsto građana volontira u BiH! Izvor: MONDO

Rezidentni kordinator UNDP-a i UN za BiH Juri Afanisijevje dodao da je zakon o volonterizmu donesen u Republici Srpskoj, ali ne i u Federaciji BiH, te apelovao na federalne vlasti da što prije razmotre nacrt ovog zakona i da pomognu da se u potpunosti realizuje potencijal koji postoji među mladima za učešće u volonterskim aktivnostima.

Afanasijev je na konferenciji "Prepoznajmo i podržimo volontera" koja je održana danas u Sarajevu istakao da su evropske organizacije koje se bave volonterskim aktivnostima dale veliki doprinos u društvu u Evropi, te da u BiH postoji puno različitih usluga i aktivnosti koje se mogu pružiti na taj način.

Sabina Čano, koordinator lokalnog volonterskog servisa Sarajevo, koji je dio mreže "Volontiram", istakla je da je ova konferencija organizovana da bi se istakao značaj donošenja zakona o volonterizmu u BiH i na nivou FBiH, navodeći da se postojeći zakon u RS ne provodi na pravi način.

Ona je izrazila nadu da će predstavnici vlasti sljedeće godine učiniti više na donošenju zakona o volonterizmu u BiH, te podsjetila da volonteri puno rade u socijalnom sektoru, što podrazumijeva volontiranje prema osobama različitih oblika invaliditeta.

Prema njenim riječima, u mreži "Volontiram" ima oko 2 000 lica koja volontiraju pri lokalnim volonterskim servisima.

Šef Misije OEBS-a u BiH Geri Robinson istakao je na konferenciji da je volonterizam jedan od stubova demokratskog društva i da ga je potrebno ojačati gdje god je to moguće.

"Osnovni način za jačanje volonterizma je da se razvije kapacitet građana da se uključe u društvena dešavanja. Vrlo često tu se radi o lokalnom uključivanju, kao što su škole, međutim, ima akcija koje se provode i na državnom nivou", dodao je Robinson.

Konferenciju "Prepoznajmo i podržimo volontere" je, povodom Međunarodnog dana volontera, u Sarajevu organizovala mreža "Volontiram. (Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE