• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Članstvo u EU tek kada se zatvori OHR

Informacije koje su se pojavile u pojedinim medijima u BiH da zatvaranje OHR-a više nije uslov za dobijanje kandidatskog statusa BiH u EU nisu tačne.

 Članstvo u EU tek kada se zatvori OHR Izvor: MONDO

Ovo je potvrdio "Nezavisnim novinama" visokopozicionirani izvor iz Evropske komisije u Briselu, koji se direktno bavi pitanjima približavanja BiH ka EU.

Ta informacija se pojavila u brojnim medijima u BiH, iako nije tačna. Naša delegacija u BiH je na to upozoravala, ali, nažalost, niko nije na to obraćao pažnju, kaže izvor.

Izvor upućuje na Odluku broj 2984 Savjeta EU - vrhovnog tijela EU, koje će donositi sve odluke u vezi sa BiH i članstvom u EU - donesenu 7. decembra 2009. godine u Briselu na sjednici kojoj su predsjedavali ministar inostranih poslova Švedske Karl Bilt i tadašnja ministarka za evropske poslove Švedske Sesilija Malmstrom.

Tom odlukom navedeno je da Savjet EU neće razmatrati aplikaciju BiH za članstvo u EU sve dok ne bude donesena odluka o tranziciji OHR-a u "ojačano evropsko prisustvo" u BiH, odnosno kancelariju specijalnog predstavnika EU.

"Dakle, preporučujem novinarima da obrate pažnju na ovu odluku koja od tada nije promijenjena. Dok god ne bude donesena odluka o tranziciji OHR-a nema razmatranja aplikacije za članstvo, dok je ova odluka na snazi", kaže izvor.

Na pitanje zašto to onda eksplicitno nije ni navedeno u ovogodišnjem izvještaju o napretku, ona je rekla da su smatrali da to nije potrebno posebno navoditi. "To je pisalo u prošlogodišnjem izvještaju i jednostavno nismo smatrali da je potrebno to ponovo navoditi. Ponavljam, u tom pogledu se ništa nije promijenilo", ističe izvor.

S obzirom na to da se u ovogodišnjem Izvještaju o napretku BiH ka EU ne spominje da je potrebno zatvoriti OHR prije dobijanja kandidatskog statusa, pojedini mediji u BiH su pisali da to znači da to više nije uslov.

U tim medijima je navedeno da je "u prošlogodišnjem izvještaju o napretku to pisalo, a da to nema u izvještaju za 2010. godinu", odnosno da taj uslov više ne važi.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE