• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SDS Banjaluka: Na putu od Gradiške do Banjaluke jabuke poskupe pet puta

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Sadašnji koncept plasiranja poljoprivrednih proizvoda katastrofalan je za proizvođače i nepravedan za krajne kupce, kažu u SDS.

 Lovrić SDS  Na putu od Gradiške do Banjaluke jabuke poskupe pet puta Izvor: SDS

"Podatak da se cijena domaćeg voća na putu od proizvođača do krajnjeg kupca poveća za pet puta je najbolji dokaza da je sadašnji koncept plasiranja poljoprivrednih proizvoda katastrofalan za proizvođače i nepravedan za krajne kupce," kazao je Saša Lovrić, član Izvršnog odbora SDS.

On kaže da razlike u cijenama proizvođača i prodavaca najbolje ilustruje podatak da jedna jabuka u banjalučkim marketima košta kao kilogram ovog voća na plantažama u Gradišci.

Možda će vas zanimati

"Ovi podaci daju objašnjenje za paradoksalnu situaciju da je južno voće iz dalekih tropskih zemalja u banjalučkim marketima jeftinije od jabuka, koje obilato uspijevaju na našem području," pojasnio je on.

Lovrić, koji je inače magistar poljoprivrede, kaže da je u našoj zemlji sve podređeno uvozničkim lobijama, a da su domaći proizvođači ostavljeni na milost i nemilost nakupaca koji ubiru plodove njihovog truda i znoja.

"Veliki tržni centri, koji su preuzeli primat u trgovini, većinu voća i povrća nabavljaju iz uvoza, a domaćim proizvođačima je izuzetno teško da u njima plasiraju svoje proizvode," kazao je Lovrić.

On navodi da za poljoprivrednike iz Banjaluke i njene okoline situaciju dodatno otežava to što je pokidan tradicionalni način trgovine između poljoprivrednika i kupaca u gradovima.

"U Banjaluci je sve privatizovano, pa čak i pijace i sada imamo paradoksalnu situaciju da, ako želite da kupite vreću kupusa na veletržnici u Budžaku morate za parking platiti marku, a za prevoz kolicima dodatne tri. Na kraju vas dodatni troškovi koštaju kao sama vreća kupusa," pojašnjava Lovrić.

On navodi da su uslovi koje „Tržnica“ nudi za poljoprivrednike još gori, kako zbog visokih cijena zakupa prodajnog mjesta, tako i zbog činjenice da se tezge moraju uzimati u zakup na dug vremenski period.

"Krajnji rezultat toga je da su većina ljudi koji prodaju voće i povrće nakupci," istakao je Lovrić.

On kaže da trenutno nepravdu trpe i poljoprivredni proizvođači, a i krajni kupci, a da je sve to napravljeno kako bi neko izvlačio veliki profit posredujući između njih. Kao rješenje za ovaj problema Lovrić predlaže da se u Banjaluci otvori kvantaška pijaca na kojoj bi svaki poljoprivrednik mogao doći i bez ijedne marke troška prodavati svoj proizvod.

"Isto bi važilo i za kupce koji bi na tu pijacu mogli ući i automobilom i vrlo brzo, bez ikakvog dodatnog troška, obaviti kupovinu poljoprivrednih proizvoda po pristupačnim cijenama," naveo je Lovrić.

Zaključuje da ovom rješenju nema ništa inovativno, nego da je samo riječ o ponovnom uspostavljanju tradicionalnog načina direktne trgovine između proizvođača i krajnjeg kupca, koji je pokidan u prethodnom vremenu.

Pročitajte i ovo

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE