• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Depeše "cure" na sve strane

Depeše koje ambasadori BiH širom svijeta šalju u bazu - Ministarstvo inostranih poslova BiH, "cure" na sve strane, jer se ne primjenjuje Zakon o tajnim podacima, pišu "Nezavisne novine".

 Depeše "cure" na sve strane Izvor: MONDO

Po svemu sudeći, diplomatija BiH ne strepi od blamaže kakvoj je posljednjih dana izložena američka, čiju je tajnu prepisku objavio portal "Vikiliks".

Zamjenik ministra inostranih poslova BiH Ana Trišić-Babić kaže da je Zakon o tajnim podacima donesen prije više od godinu dana, ali da se on uopšte ne primjenjuje.

"Još nije definisano ko ima pristup povjerljivim informacijama, nije izvršena klasifikacija dokumenata već se i dalje koriste nekakvi telegrami i depeše. To nikada nismo napravili jer ministar nije dao zeleno svjetlo da se to riješi", objašnjava Trišić-Babić, napominjući da će se taj sistem morati kad-tad uspostaviti, prvenstveno zbog NATO komunikacijskog sistema i zbog sistema Evropske unije.

Ona kaže da se depešu mogu da vide svi na putu od ambasade do ministra, a niko nije odgovoran poslije tog "curenja" i dodaje da ni ambasadori nisu edukovani u skladu s novom klasifikacijom povjerljivosti dokumenata.

Ambasador BiH u Švajcarskoj Jakob Finci kaže da se, u zavisnosti od tajnosti, dokument klasifikuje, te dodaje da iz Berna dosad nije bilo supertajnih izvještaja.

"Posebnom elektronskom poštom se pošalje depeša i to je to. Možda ima nekih DKP-a koji šalju na drugi način", kaže Finci, navodeći da nije čuo da je dosad neka depeša iz njegove ambasade "provaljena".

Nekadašnji predsjedavajući Parlamentarne komisije za odbranu i bezbjednost BiH Mirko Okolić smatra da je takvo stanje u MIP-u priznanje da se ne radi kako treba i poručio da to nije u redu.
(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE