• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

I Zagreb se može tresti kao Akvila 2009.

Profesor na Prirodno-matematičkom fakultetu procjenjuje da je najveća magnituada koja bi mogla pogoditi Zagreb 6,5 stepeni prema Rihteru.

 I Zagreb se može tresti kao Akvila 2009. Izvor: MONDO

Prema riječima profesora Marjana Haraka, potres koji bi pogodio Zagreb u mnogo čemu bi bio sličan onome koji se u aprilu 2009. godine dogodio u italijanskom gradu Akvila, pa bi se, kako kaže, iz tog slučaja moglo mnogo toga naučiti.

On je kazao da treba imati na umu da je 1880. godine Zagreb već pogodio jak potres, za koji se procjenjuje da mu je magnituda bila veća od šest stepeni prema Rihteru.

Harak, međutm, nije želio da komentariše ni grube procjene da bi u takvom zagrebačkom potresu moglo da pogine 3.000 ljudi, dok bi stotinak hiljada moglo biti povrijeđeno, a 22 odsto stambene površine uništeno.

”O tome ne mogu kompetentno da govorim. Seizmolozi mogu samo da procjene koliki će biti intenzitet potresa i dati okvirne procene štete za razne kategorije zgrada. Procena broja žrtava izvan je okvira zadataka jednog prosječnog seizmologa” , rekao je Harak zagrebačkom "Jutarnjem listu".

On je kazao da se potresi ne mogu predvidjeti u vremenu, ali da zato postoji procjena seizmičnog hazarda ili potresne opasnosti koja govori o tome da se na nekom području događaju određeni inteziteti pomjeranja tla.

“U skladu s tim se mogu graditi zgrade tako da se ne sruše i ne ubiju kada se potres dogodi”, rekao je Harak.

(Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE