• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Smrtonosna riba na crnogorskom primorju!

Autor mondo.rs

Ribar Ilija Rafailović uz samu morsku obalu u Rafailovićima na dubini od pet metara ulovio odrasli primerak otrovne ribe četvorozupke.

Ilija i njegova ćerka Anđela su odmah obavijestili Institut za biologiju mora, koji je potvrdio da se radi o vrsti Lagocephalus sceleratus, poznatija kao riba fugu.

Zbog prisustva otrova u jetri njena konzumacija može imati teške posledice po čoveka.



"Otrov iz jetre – tetraodoksin- je izuzetno termostabilan, što znači da se ne može eliminisati prilikom pečenja ili kuvanja.Prisustvo ove vrste je nedavno zabeleženo i kod Dubrovnika, tako da je lokalno stanovništvo već i upoznato sa prisustvom ove vrste kod nas, a kao glavni razlog jeste globalno zagrevanje, podizanje srednje godišnje temperature u Jadranu, i stvaranje uslova za boravak ove vrste u Jadranskom moru”, kazao je za "Vijesti" Đurović.

On je dodao da su okviru odlične saradnje sa kolegama iz Splita i Barija, vezano za ovu problematiku, u saznanju su da se pojedini ulovljeni primerci bile ženke, sa zrelim gonadama.

“To ukazuje na činjenicu da je ova vrsta u Jadranu ustanovila reproduktivnu aktivnost, tako da i u budućnosti možemo očekivati još ulova ove vrste", rekao je Đurović.

Riba fugu ima stanište u Indijskom okeanu, a u Mediteran dolazi kroz Suecki kanal zbog klimatskih promena i povećane temperature mora.

Zbog sve češće pojave ove ribe stručnjaci upozoravaju da je potrebna hitna edukacija jer je reč o pogubnoj vrsti.

Preporučuje se da se riba fugu ne uzima golim rukama već u rukavicama.

Iako je reč o smrtonosnoj ribi, ona vekovima predstavlja delikates na japanskoj trpezi.

Fugu
Izvor: YouTube

Smeju da je pripremaju samo kuvari koji prođu posebnu višegodišnju obuku i steknu licencu, kao dokaz da su savladali sve potrebne veštine u pripremi.

Umeće i iskustvo kuvara jedini je garant da večera nekome neće biti poslednja u životu, jer protivotrova nema.

Otrov tetrodotoksin, smrtonosna bistra supstanca, nema ni ukus ni miris po kojima bi mogla da se prepozna i odstrani, a najviše otrova ima u jetri, bubrezima, predjelu oko reproduktivnih organa i u koži ribe.

Oni koji su je jeli i preživeli to iskustvo, tvrde da je i najukusnija.

Ribolovci je otpremaju u restorane živu, gde izložena u akvarijumu čeka da je gost izabere za ručak ili večeru.

Fugu riba može ponekad da se kupi i na pijaci, ali opasnost upravo odatle i vreba. Kada osoba, koja ima nedovoljno iskustva, odluči da je kupi i sama pripremi, tragedija je skoro neminovna.

Žrtva posle obroka ostaje paralisana, ali potpuno svesna. Smrt nastupa gušenjem.

Tokom poslednjih godina farmaceutska industrija pokazuje sve veći interes za prikupljanjem otrova ove vrste ribe.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE