• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vlada FBiH pomaže opštine: 10 miliona direktno, 20 kroz projekte

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Vlada Federacije BiH /FBiH/ danas je na sjednici u Sarajevu donijela dvije odluke ukupno vrijedne 30.000.000 KM, na ime transfera drugim nivoima vlasti u FBiH.

 Vlada FBiH pomaže opštine: 10 miliona direktno, 20 kroz projekte Izvor: Fena/Almir Razić

Prvom odlukom utvrđeni su kriterijumi, način i procedura za dodjelu sredstava utvrđenih u budžetu FBiH za ovu godinu kroz tekući transfer opštinama i gradovima, u iznosu od 10.000.000 KM.

Ova sredstva biće dodijeljena na principu solidarnosti svim opštinama i gradovima u jednakom iznosu od 125.000 KM, na ime finansijske pomoći budžetu u sanaciji posljedica nastalih usljed proglašene pandemije kovid 19.

Druga odluka odnosi sa na utvrđivanje načina i procedura za dodjelu sredstava utvrđenih ovogodišnjim budžetom u iznosu od 20.000.000 KM, a namijenjenih za kapitalne transfere opštinama i gradovima, saopšteno je iz Vlade.

Sredstva će im biti dodijeljena za finansiranje ili sufinansiiranje projekata, zahtjeva ili inicijativa koje će biti sprovođene u jedinicama lokalne samuprave i namijenjena za putnu i komunalnu infrastrukturu, te objekte obrazovnog, sportskog i kulturnog karaktera, kao one od značaja za jedinice lokalne samouprave.

Vlada će, stupanjem na snagu ove odluke, objaviti javni poziv za podnošenje prijava za finansiranje i sufinansiranje projekata, zahtjeva i inicijativa. Kriterijum za dodjelu sredstava biće objavljeni u tekstu javnog poziva koji će utvrditi Vlada, biće objavljen na njenoj veb-stranici i u dnevnim novinama.

Ministri su se danas upoznali sa informacijom Zavoda za javno zdravstvo FBiH o sprovođenju postupka ispitivanja tržišta, obavljenim pregovorima s proizvođačima vakcina i/ili ovlaštenim zastupnicima, radi nabavke vakcina protiv virusa korona u periodu od 16. do 22. juna.

U saopštenju je navedeno da se Vlada upoznala i o detaljnim informacijama o broju doza vakcina koje su dosad pristigle u FBiH, te planiranim novim nabavkama. U informaciji je, osim ostalog, navedeno da je u FBiH do 22. juna stiglo ukupno 280.907 doza vakcine.

Vlada FBiH danas je usvojila informaciju Ministarstva energije, rudarstva i industrije o realizovanim aktivnostima u vezi sa izradom Energetske strategije FBiH za period od 2015. do 2035. godine, s projekcijom na 2050. godinu, te dala prethodnu saglasnost na projektni zadatak za njenu izradu.

Resorno ministarstvo zaduženo je da nastavi aktivnosti na pokretanju otvorenog postupka javnih nabavki usluge izrade Energetske strategije, te da nakon toga i izbora izvođača informiše Vladu.

Vlada je na današnjoj sjednici utvrdila i Parlamentu FBiH uputila Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti prirode koje su neophodne radi preciziranja nedorečenih odredaba aktulenog zakona usljed čega su se pojavile prepreke prilokm njegove realizacije.

Usvajanjem izmjena i dopuna, stvaraju se pravne pretpostavke za pravilnu i potpunu primjenu Zakona u praksi, navodi se u saopštenju.

Možda će vas zanimati

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE