• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vlada priprema plan za povećanje plata radnika u Srpskoj

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Vlada RS planira da naredne godine u povećanje plata svih zaposlenih u Srpskoj uloži dodatnih od 90 do 100 miliona konvertibilnih maraka.

 Vlada priprema plan za povećanje plata radnika u Srpskoj Izvor: Siniša Stanić/MONDO

Cilj je da svaki zaposleni ima veću platu za 30 do 40 KM mjesečno, a krajni cilj svih socijalnih partnera je da za tri godine prosječna plata u Srpskoj bude oko 1 300 KM. Odnosno, da svake godine raste u prosjeku za stotinak maraka, piše Srpskainfo.

Ministarka finansija RS Zora Vidović u četvrtak je najavila da će u idućoj godini doći do povećanja plata i penzija u Srpskoj, te da će bruto domaći proizvod na kraju ove godine imati rast iznad očekivanog.

Vlada RS je već dva puta povećavala neoporezivi dio dohotka u cilju povećanja plata zaposlenima.

Prvi put je to bilo 2019. godine kada su plate povećane za 30 KM, a drugi put ove godine kada su plate povećanje za 20 maraka.

Kako saznaje Srpskainfo, ovaj put neće biti povećan neoporezivi dio dohotka već se traži model drugačijeg obračuna plata u Srpskoj na osnovu čega bi plate bile povećane.

Predviđeno je da detalji uskoro budu objelodanjeni javnosti.

Prosječna plata u Republici Srpskoj trenutno iznosi 1 026 konvertibilnih maraka. Međutim, prosječne plate u realnom sektoru su znatno ispod prosjeka i iznose oko 800 maraka.

Povećanje plata u ovom trenutku je, kako su svjesni i sami poslodavci, sada jedini mogući pokušaj da zadrže radnu snagu. Neki od njih su, zbog nedostatka radnika, primorani da imaju samo jednu smjenu i to u uslužnoj djelatnosti.

Osim toga, sve više poslodavaca se odlučuje da uvozi radnu snagu, a u čemu prednjače u građevinarstvu.

Inflacija u Srpskoj u septembru je iznosila 2,6 odsto i najniža je u okruženju – tvrdi ministarka finansija RS Zora Vidović.

"Čula sam neke komentare da inflacija raste brže od BDP, što apsolutno nije tačno. Naš BDP je u prvom tromjesečju rastao 2,3 odsto, u drugom 10,2 odsto, a u trećem između pet i šest odsto. Procjene su da će BDP na nivou 2021. rasti između 5,5 i šest odsto. Inflacija neće dostići taj procenat, preduzimamo mjere u našoj moći da se to ne desi", rekla je ona.

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE