• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Na pomolu nova globalna kriza

Predsjednik Svjetske banke Robert Zelik upozorio je da samo jedan finansijski udar dijeli svijet od nove globalne krize.

 Na pomolu nova globalna kriza Izvor: MONDO

On je u Vašingtonu na kraju proljetnog zasjedanja Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) kao najveću opasnost izdvojio rast cijena hrane što u siromašnim zemljama može dovesti do gubitka cijele jedne generacije.

Ministri finansija grupe 20 razvijenih i zemalja u razvoju, koji su se takođe sastali u Vašingtonu, obećali su finansijsku pomoć novim vladama na Bliskom istoku i sjevernoj Africi, za koju Zelik kaže da je od suštinskog značaja.

"Kriza na Bliskom istoku i u sjevernoj Africi tjera nas da što je prije moguće primjenimo zaključke našeg posljednjeg izvještaja o situaciji u svijetu. U tom izvještaju naglašena je važnost bezbjednosti, pravde i otvaranja radnih mjesta", rekao je on.

On je pozvao Svjetsku banku da brzo reaguje i podrži reforme u regionu.

"Čekanje da se situacije stabilizuje značiće izgubljene prilike. U vremenima revolucije status kvo nikad nije pobjednička opcija", rekao je on.

Na sastancima u Vašingtonu razgovaralo se i o neredima na Bliskom istoku, rastu cijena nafte, kao i porastu nezaposlenosti.

Šef Međunarodnog monetarnog fonda Dominik Štraus-Kan izrazio je sličnu bojazan kao i Zelik rekavši da je najveći problem porast nezaposlenosti među omladinom, koja prijeti da "pojede" cijelu jednu generaciju.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE